/

A szegedi Fonó Klub mintájára hoznának létre újabb klubokat az országban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nka_sajttaj004kf

A Halmos Béla Program tavalyi évéről és a kollégium későbbi terveiről beszéltek Szegeden. A tehetségek támogatása mellett ismereteket biztosítanak a zenészeknek, elősegítik a bel- és külföldi fellépéseket. A program egyik nagy sikere a Fonó Klub Szeged, példáját hamarosan követhetik más városokban is.

Szegeden, a Millenniumi Kávéházban értékelték a Halmos Béla Program első évét. A Cseh Tamás Program népzenei párjaként létrehozott ideiglenes kollégiumot 2015. decemberben 12-én alapították, nevét a táncház mozgalom ikonikus alakjáról kapta. Célja a népzenei utánpótlás elősegítése, a színvonalas népzenei és világzenei produkciók támogatása, külföldi és belföldi fellépési lehetőségek biztosítása.

A budapesti Fonó az országban elsőként Szegeden indított Fonó Klubot, havonta egy programmal – koncerttel, előadással – jelentkeznek. Kondé Lajos pasztorális helynök szerint fontos, hogy megmutassuk, továbbadjuk értékeinket, mert erre szüksége van a világnak. A Millenniumi Kávéház 2000 óta jelentős szerepet tölt be a város kulturális életében, találkozóhelyet biztosít az értékeket átadni és átvenni kívánóknak. Az, hogy itt zajlik le a Halmos Béla Program évértékelője egyben bátorítást is jelent a vidék számára: itt, a végeken is van élet.

nka_sajttaj008kf

Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításért felelős kollégium vezetője hangsúlyozta, a szervezet nem egy ember ötlete volt, több népzenész, egymástól függetlenül próbált lépéseket tenni egy ideiglenes kollégium létrehozásáért, ezért alig fél év alatt sikerült valóra váltani a terveket. A kuratóriumi tagok évtizedek óta aktív népzenészek. Szeretnék olyan tudáshoz juttatni a népzenészeket, amelyeknek köszönhetően gazdag ismeretekre tehetnek szert a zeneiparral kapcsolatban, képesek lekötni a közönséget másfél órán keresztül – a Muzsikáshoz, Szalóki Ágihoz, Herczku Ágneshez, Sebestyén Mártához, Berecz Andráshoz hasonlóan. Támogatják CD-k, DVD-k, klipek létrehozását, majd a dalok élőben bemutatását. Erősíteni akarják a médiában történő megjelenést, akár egy jó blog is sokakkal szerettetheti meg a népzenét. Felkarolják az olyan tehetségeket, mint az üllési Erdélyi Luca, aki megnyerte a Fölszállott a páva 2016-os évadát.

Tavaly 300 millió forintot költhettek céljaikra, remélik, hogy ezt az összeget hosszú távon is tartani tudnák. Az Artisjus üres hordozók után adott jogdíjából fedezik a program költségeit, leghamarabb májusban tudják meg, hogy idén mennyi pénzt költhetnek.

A Fonó Klubhálózat első fecskéje a szegedi, szeretnék, ha mások is követnék a dél-alföldi példát, maximum 10 hasonló helyet kívánnak létrehozni az ország városaiban. Varga Kornél, a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője elmondta, két évvel ezelőtt merült fel, hogy a Fonó tevékenységét – egyfajta franchise formában – kiterjesztik vidékre is. Az elképzelést Horváth László, a Fonó igazgatója és a Millenniumi Kávéház vezetősége is támogatta. Most havi egy programot tartanak, de a céljuk az, hogy a jövőben sűrűbben legyenek rendezvények, mert jelenleg telt házasak estjeik.

no images were found

Előző sztori

Bíró-Balogh Tamás könyvét mutatják be a Németh László Városi Könyvtárban

Következő sztori

Varga: újabb 35 nagyvállalat kap állami támogatást