Vízilabda: nyugodt, kiegyensúlyozott szakvezető került a válogatott élére

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kemény Dénes; Benedek Tibor

Märcz Tamás veszi át Benedek Tibor helyét a magyar vízilabda-válogatott élén januártól, a váltással kapcsolatban Varga Pétert, a Contitech Szeged Diapolo vezetőedzőjét kérdeztük.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Magyar Vízilabda Szövetség Märcz Tamásnak, az UVSE vezetőedzőjének pályázatát ítélte a legjobbnak a csütörtöki kapitányválasztáson, így a játékosként 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerző szakember veheti majd át Benedek Tibor megüresedett helyét a férfi válogatott élén.

A frissen megválasztott kapitány 2017. január elsejétől állhat majd munkába, amennyiben sikerül megegyeznie a szövetséggel a szerződése részleteiről. A posztra ezúttal rekordszámú, tizenhárom pályázatot nyújtottak be, így a döntés előtt nem is nyílt alkalom a jelentkezőknek arra, hogy egy prezentációval megvédjék pályázatukat a szövetségi ülésen, a kapitányjelöltekkel Kemény Dénes elnök személyesen beszélgetett a szavazás előtt. A választás végül Märcz Tamásra, az UVSE edzőjére esett. Märcz Tamás játékosként tagja volt a Sidneyben aranyérmet szerző magyar pólócsapatnak, emellett kétszeres Európa-bajnok, valamint világbajnoki ezüstérmes is volt. Olasz és magyar állampolgársággal is rendelkezik, nem sokkal a londoni olimpia előtt még az olasz válogatott centereként szerepelt. Több mint egy évtizedet játszott Olaszországban, majd Budapesten a BVSC-nél kezdte meg edzői pályafutását, ahol jelenlegi is betölti a vezetőedzői posztot. 2014-től a kapitányváltásig dolgozott a női válogatott másodedzőjeként is Merész András mellett.

Portálunk megkeresésére Varga Péter, a Contitech Szeged Diaplo trénere is elmondta a véleményét a kapitány kinevezéséről. „A kapitányi posztra benyújtott tizenhárom pályázat egyértelműen azt mutatja, hogy még mindig nagy rangja van a magyar szövetségi kapitány titulusnak. Azt gondolom, hogy a pályázók közül bárki alkalmas lenne a feladatra. Ez a poszt egy edző életében az egyik legnagyobb siker amit elérhet és persze együtt éppen olyan nagy teher is. Nagyon szurkolok a magyar vízilabda-válogatottnak, hogy szép sikereket érjen el a jövőben és ez akár világversenyeken megszerzett érmek formájában is megmutatkozzon. Engem személy szerint nem lepett meg a szövetség döntése, abszolút benne volt a pakliban hogy Märcz Tamás lesz a befutó. Nyugodt, kimért, kiegyensúlyozott edzőnek tartom, aki szakmailag is nagyon felkészült és ez a legfontosabb dolog. Már játékosként is nagy sikereket ért el és trénerként is egy nagyon jó szakemberről beszélhetünk a személyében, így sok sikert kívánok neki a munkához.”

Az új kapitány már januárban megkezdi a munkáját, felveszi a magyar klubok vezetőivel a kapcsolatot, első tétmeccsét az irányítása alatt pedig a budapesti vizes világbajnokságon vívhatja a magyar csapat. Persze addig még sok dolga van a szakvezetőnek, mindenekelőtt meg kell egyeznie szerződése részleteiről a szövetséggel, hogy megkezdhesse munkáját.

Előző sztori

OKSZ: elindult az év legforgalmasabb hete az üzletekben

Következő sztori

Autóba rejtett pokolgép robbant egy autóbusz mellett Törökországban, tucatnyi halott