Kultúra

Tömörkény-díj, Tömörkény-kiállítás a Tömörkény-napon

Tömörkény-díj, Tömörkény-kiállítás a Tömörkény-napon

2016. december 7., szerda
Tömörkény-díj, Tömörkény-kiállítás a Tömörkény-napon
TomorkenyIstvan

150 éve született Tömörkény István legendás író, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója. A kerek évszám kapcsán Tömörkény-napot rendez a szegedi múzeum, amikor Tömörkény-kiállítás nyílik és az idei Tömörkény-díjat is átadják. A Tömörkény-napot december 9-én, pénteken 10 órától tartják a Móra Ferenc Múzeumban.

„Szeged kultúrpalotájának ő a legnagyobb raritása és akkora kincse, amekkora Budapest összes múzeumaiban nem található.

<…>

Világítani fog még akkor is, mikor a Kultúrpalota minden bennevalóival és tartozékaival egyetemben rég omladék lesz.” – az utód, Móra Ferenc gondolata jól mutatja, mekkora hatással volt a szegedi múzeumra az egykori igazgató, Tömörkény István. Tömörkényt főként íróként, újságíróként ismerhetjük: legendás alkotásain nemzedékek nőttek fel. Azonban kevesebben tudják, hogy Tömörkény István könyvtáros, néprajzkutató, természettudós és régész is volt, és óriási szerepet játszott a szegedi múzeum fejlődésében, megerősödésében. Igazgatóként létrehozta a néprajzi és természettudományi tárat, és megnyitotta az érdeklődők előtt a múzeum épületét minden vásár- és ünnepnapon 10-13 óra között.

Tömörkény

idén lenne 150 éves: a kerek évforduló kapcsán Tömörkény-napot rendez a szegedi Móra Ferenc Múzeum december 9-én. Az egész napos programon néprajztudósok idézik fel munkásságát, miközben legnépszerűbb írásaiból hallhatunk részleteket. Az emléknapon adják át a 2016-os Tömörkény-díjat, a múzeum szakmai elismerését, valamint szintén pénteken nyílik meg az „Aki a valóság párnáján álmodott…” című Tömörkény-emlékkiállítást. A tárlaton bemutatják azokat a régészeti és néprajzi tárgyakat, melyeket ő gyűjtött-ásott, valamint kiállítják íróasztalát és róla készült fotókat, kéziratokat is. A Tömörkény-nap programja

ITT

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.