Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egészség

Több tízmillióval támogathatja a Démétér Ház bővítését a kormány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

novakkatalin5

„Kell egy ház!” – ezzel a jelmondattal Szegedről indult útjára az az adománygyűjtő vándorkiállítás, ami a csontvelő-átültetésen átesett, s így szoros orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleiknek térítésmentesen szállást biztosító Démétér Ház bővítését célozza. A bővítés fővédnöke Novák Katalin államtitkár lett, és az erről szóló megállapodás aláírásakor elhangzott, első körben 42 millió forinttal támogathatja a kormány az apartmanház bővítését, ami összességében 100 millióba kerül.

Ahogy megírtuk, nagybeteg kisgyermekek érdekében végez a gyógyító és támogató munkát a Démétér Alapítvány, mely egy apartmanházat is fenntart, ahol a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán kezelt gyerekek és szüleik lakhatnak. Kriván Gergely osztályvezető főorvos, a Démétér Alapítvány elnöke elmondta, eddig több mint hatszáz gyermeket kezeltek, és évente átlagosan ötvenen érkeznek hozzájuk az ország legkülönbözőbb pontjairól, így Szegedről is. Több hónapot töltenek náluk a gyerekek, a beavatkozás után steril elkülönítő boxban vannak hat héten keresztül, majd az osztályon töltenek el sok időt, ahol rendszeresen vizsgálják őket, gyógyszereket kapnak. „Mivel az immunrendszerük egy egészséges ember számára könnyen leküzdhető kórral sem birkózik meg, a kórház közelében kell maradniuk, ha ugyanis belázasodnak, akkor egy órán belül az osztályon kell lenniük. A Démétér Ház azt a célt szolgálja, hogy a kórházi osztálytól mindössze száz méterre ott lehessen együtt a szülő gyermekével több hónapon keresztül is, de mégse kórházi körülmények, vagyis betegágyak és műszerek között” – magyarázta. Tíz éve 9 apartmant adtak át, ám szükséges a bővítés a növekvő létszám miatt, ám erre nincs pénze az alapítványnak.

novakkatalin6

Koszticsák Szilárd, az MTI fotóriportere tavaly ősszel fényképezőgépével beköltözött a házba, megörökítette az ottani mindennapokat. Ebből az anyagból állt össze az a tárlat, amit a vidéki települések közül először Szegeden mutattak be, december első napján pedig a Szent László Kórház területén, a felújításra váró épületszárnyban, ahol az újabb apartmanok kialakítását tervezi a Démétér Alapítvány. Itt tett látogatást Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, akit az alapítvány felkért a Démétér Ház bővítésének fővédnökének. Az erről szóló megállapodást látta el kézjegyével Novák Katalin és Kriván Gergely.

„A fővédnökség elvállalása mellett Novák Katalin azt is bejelentette, hogy a kormány anyagilag is támogatja a bővítést, első körben várhatóan 42 millió forinttal, de további források is érkezhetnek” – tájékoztatott a Démétér Alapítvány képviseletében Szabó Bálint. Hozzátette, a kormányzati támogatástól függetlenül továbbra is várják magánszemélyek és cégek felajánlásait, utóbbiaktól nemcsak anyagi támogatást, hanem akár berendezési tárgyakat is szívesen fogadnak. A vándorkiállítás hamarosan visszatér Csongrád megyébe, Mórahalmon, Kisteleken, Hódmezővásárhelyen és Makón is megtekinthető lesz.

Azt, hogy miért is fontos a Démétér Ház bővítése, a kilencesztendős Flaisz Dániel így fogalmazta meg:

Egészség

Jó hír, hogy nem szedett áldozatot a vírus hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hat további fertőzöttet diagnosztizáltak.

Tovább olvasom

Egészség

Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az elhunytak száma 589-re emelkedett.

Tovább olvasom

Egészség

Elhunyt egy idős beteg, hattal nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyelőre stagnál a járvány Magyarországon.

Tovább olvasom

Aktuál