Közélet

Schulz: az elmúlt öt évben az Európai Parlament az demokrácia központi intézményévé vált

Schulz: az elmúlt öt évben az Európai Parlament az demokrácia központi intézményévé vált

2016. december 14., szerda
Schulz: az elmúlt öt évben az Európai Parlament az demokrácia központi intézményévé vált

Elnöki mandátumának öt éve alatt az Európai Parlament "jobban látható, jobban hallható és befolyásosabb" lett, a demokrácia központi intézményévé vált - hangsúlyozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, az intézmény strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.

Schulz

szerint az Európai Parlamentben fontos és határozott vitákra került sor a demokráciával összefüggésben. Ezek a viták az európai polgárok mindennapjainak javulásához vezettek - jelentette ki. Az EP elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy - mint fogalmazott - a megteremtett demokrácia nagyobb veszélyben van, mint valaha. "Az európai kontinensen a megosztottságot akarók és ultranacionalisták felemelkedőben vannak. Ezek az erők arra ösztönzik az embereket, hogy forduljanak egymás ellen és hagyják el ez európai társadalmi modellt jelentő liberális, szociális és ökológiai eszméket. Mindez nagymértékben veszélyezteti a kontinens valaha látott legnagyobb civilizációs vívmányát" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy elnöki mandátumának ideje alatt minden erejével ez ellen a gyűlölet ellen harcolt. "Mindannyiunk feladata, hogy a lehető összes eszközzel fellépjünk a romboló erők ellen, függetlenül a betöltött pozíciónktól" - fogalmazott az elnök. "Sohasem nem szabad feladni a törekvést, hogy Európa jobb hellyé válhasson, hogy példa lehessen mások számára, és reményt adjon azoknak, akik elvesztették azt" - fogalmazott az Európai Parlament leköszönő elnöke. Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson. Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület új elnökét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.