Közélet

Oklevéllel jutalmazták a hallgatókat a gyakornoki program féléves zárásaként a Szegedi Ítélőtáblán

Oklevéllel jutalmazták a hallgatókat a gyakornoki program féléves zárásaként a Szegedi Ítélőtáblán

2016. december 2., péntek
Oklevéllel jutalmazták a hallgatókat a gyakornoki program féléves zárásaként a Szegedi Ítélőtáblán
gyakornokok1

Befejeződött a Szegedi Ítélőtáblán a 2016/2017-es tanév I. félévének gyakornoki programja. A három hónapos munka során a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának nyolc hallgatója a büntető és a polgári ügyszakban ismerkedhetett a táblabíróság ítélkezési gyakorlatával.

A képzés végén

dr. Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnöke és

dr. Hámori Attila

elnökhelyettes beszélte meg a hallgatókkal, milyen tapasztalatokat szerezték e három hónap során. Valamennyien elismerően szóltak arról a lehetőségről, hogy betekinthettek az ítélőtábla munkájába, és egyöntetűen úgy fogalmaztak: rengeteg olyan dolgot tanultak, amit majd egyetemi tanulmányaik során és később, munkába állva is hasznosítani tudnak. Vonzónak találták a bírói pályát, és szinte mindegyikük azt mondta, ha lehetőség nyílik rá, a jövőjüket bíróként tudnák elképzelni. A beszélgetést követően az ítélőtábla vezetői díszes oklevéllel köszönték meg a hallgatók munkáját, és felajánlották a további kapcsolattartás lehetőségét. A Szegedi Ítélőtábla 2012-ben állapodott meg a Szegedi Tudományegyetem Jogtudományi Karának Karrier Irodájával, hogy tanévenként két ciklusban 3-3 hónapos időtartamban joghallgatókat fogad szakmai képzésre. A résztvevőket pályázat alapján választják ki, ahol fő szempont a jó tanulmányi eredmény és a szakmai érdeklődés. A gyakornokokat napi nyolc órában foglalkoztatja a bíróság, ezalatt egyéni tanrend keretében folytatják az egyetemi tanulmányaikat. Az ítélőtáblán – részletes tájékoztatás és titoktartási nyilatkozat tétele után - egyéni választás alapján kerülnek büntető vagy polgári ügyszakba beosztásra tárgyaló tanácsok mellé, ahol határozatokat szerkeszthetnek, tanácskozáson, illetve tárgyaláson vehetnek részt. A gyakorlat során lehetőség van más tanács vagy ügyszak munkájának a megismerésére is, valamint a gyakornokok részt vehetnek az ítélőtábla szakmai rendezvényein, adott esetben – amint arra már volt példa – akár előadóként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.