Írjon nekünk

Egyetem

Nemzetközi partnertalálkozó a Móravárosiban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

projektnyito_moravarosi_erasmus

A „Knowing You Knowing Me” című Erasmus+ KA2-es pályázati program nemzetközi projekttalálkozója zajlott az elmúlt napokban a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, ahová két-két pedagógus érkezett a négy partnerországból: az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Romániából és Törökországból.

A messzi földről érkezett vendégeket vidáman regölő diáksereg fogadta az iskola Európa-szobájában. Ezt követően Feketű Béla igazgató, majd Erdélyi Margit a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket. A kölcsönös bemutatkozások után rövid iskolabejárás következett, melynek során néhány szaktanterem, gyakorlati tanműhely munkájába nyerhettek betekintést az érdeklődők: vegyészlabor, hegesztő műhely, pneumatika labor, lakatos műhely, hűtő- és klímaberendezés szerelő tanműhely gázkazán szaktanterem, villamos mérőlabor.

A projekt időtartama alatt, a szakmai munka során a partnerországok megismerkedtek egymás oktatási rendszerével, valamint iskolamenedzsmentjével, megtekintették a tanulók által tervezett logókat és karácsonyi lapokat, kiértékelték az előző (a franciaországi) találkozó kapcsán elkészített beszámolókat, majd eltervezték a következő mobilitásokkal kapcsolatos teendőket. A számos elméleti foglalatosság közepette kellemes felüdülést jelentett a kozmetikus tanulók masszázs- és sminkgyakorlata, melynek alanyai a külföldi tanárnők voltak, míg a tanárurak virtuális hegesztőgyakorlatokat végezhettek Meszlényi János vezényletével.

A kapcsolati rendszer bővítését, újabb ismeretségek létrejöttét segítette elő az a közös ebéd, amelyet a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói készítettek, majd szolgáltak fel a vendégeknek, valamint a két iskola képviselőinek.

A városi séta során a vendégek megtekinthették Hoffmann László oktató által gyűjtött, felújított, illetve karbantartott muzeális értékű épületgépész tárgyakat, melyek a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban kerültek kiállításra.

A projekt célkitűzéseihez tartozik a partnerországok vallásainak megismerése. Szegeden a protestáns vallások közül az evangélikus egyház került bemutatásra. A szegedi evangélikus templomban Cserháti Sándor lelkész fogadta a nemzetközi csapat tagjait, akikről elmondható, hogy a nyelvi sokszínűségen túl, a vallási hovatartozásuk is igen változatos: katolikus, ortodox, muszlim. Miután az evangélikus vallás lényegét sikerült összefoglalni, érdekes beszélgetés alakult ki az érintett vallásokról, hagyományairól, szokásairól.

A magyar történelem, a nemzeti értékek, hagyományok, szokások bemutatására remek lehetőséget nyújtott az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark. A hideg idő, a télies, zúzmarás táj különleges látványa elvarázsolta a látogatókat, és annak ellenére, hogy a skanzen ilyenkor zárva tart, sikerült körbejárniuk és megtekinteniük a park nagy részét. Természetesen az igazi élményt minden esetben a Feszty-körkép nyújtja, ahogyan azt már annyiszor megtapasztaltuk mi magunk is.

A projekt zárására Budapesten történt meg, hogy a külföldi vendégeket Budapest csodái is elkápráztassák: a Duna-part fényei, a kivilágított Országház, a Budai vár, a Lánchíd és más nevezetességek. A kétnapos budapesti kirándulás során a vendégek belülről is megtekintették az Országház épületét, ellátogattak a Szent István-bazilikába, fejet hajtottak a Cipők a Duna-parton című holokauszt emlékmű előtt, és részt vettek egy esti sétahajózáson a Dunán.

„Úgy gondolom, jól sikerült a magyarországi találkozó. A vendégek jól érezték magukat. Nem csak a finom magyar ételeinket ízlelhették meg, hanem belekóstolhattak a magyar emberek életformájába is. Ismét sokat adtunk és sokat kaptunk, rengeteget tapasztaltunk és tanultunk egymástól. Mind a szegedi, mind a budapesti programok ideje alatt jó volt magyarnak lenni, és büszkén bemutatni értékeinket. Ki kell emelnem, hogy a projekttalálkozó sikeressége egy jól együttműködő csapat munkájának köszönhető.” – mondta Krämmer Erika a projekt magyarországi koordinátora.

A következő nemzetközi találkozóra Törökországban, Konyában kerül sor 2017 áprilisának első napjaiban.

Kommentek

Egyetem

Bronz minősítést nyert a Szegedi Egyetemi Színház előadása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kárpáti Péter Én, a féreg – Kafka-kabaré című darabjának színre viteléért.

Tovább olvasom

Egyetem

Szegedi professzorokat tüntetett ki Trócsányi László igazságügyi miniszter

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Dr. Görög Márta Moór Gyula-díjat, Dr. Szabó Imre Deák Ferenc-díjat vehetett át.

Tovább olvasom

Egészség

Mozgásfejlesztő játékokat kapott a gyermekklinika

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Játszósarkot is kialakítottak a kis betegek számára.

Tovább olvasom

Aktuál