Megjelent az Emlékeztető legújabb száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

emlekpont_emlekezteto_16-12-14_004

A hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető idei második kötetét mutatta be szerdán a közgyűjteményben Miklós Péter intézményvezető, a lap főszerkesztője, aki hangsúlyozta: a kiadványsorozat célja bemutatni az Emlékpontban folyó kutatásokat, valamint az intézményhez kötődő szakembergárdát.

Miklós Péter elmondta, hogy a most megjelent folyóirat-szám egyrészt az intézményben folyó, Vásárhely 1945 utáni történelmét feltáró kutatások részeredményeit, másrészt az Emlékpontban szervezett szakmai rendezvények előadásainak anyagait tartalmazza. A 2016-os év gazdag volt ilyen eseményekben, hiszen a magyarországi németek hetven évvel ezelőtti kitelepítéséről és a csehszlovák-magyar lakosságcseréről is konferenciát tartott az Emlékpont, de szakmai tanácskozás folyt a vidéki zsidóság életmódjáról és történetéről is. Ezen alkalmakkor az ország és a régió elismert történészei ismertették eredményeiket, így ezek bekerülhettek az Emlékpont periodikájának legújabb számába.

Az intézményvezető hangsúlyozta: az Emlékeztetőben megjelenő írások szerkesztésénél fontos szempont, hogy az adott téma helyi vonatkozásait is megismerjék a kiadvány olvasói. Így a zsidóság életét bemutató anyag fontos része a vásárhelyi zsidóiskola működését is feltáró tanulmány, vagy a német kitelepítések Csongrád megyei momentumait rögzítő tudományos írás is.

Az 2013-ban indult folyóirat, az Emlékeztető kezdetben online volt, az interneten jelent meg, azonban az idei évtől a közgyűjtemény a világhálón való közzététel mellett áttért a nyomtatott megjelenésre is, amely a könyvtárakban és szakmai gyűjteményekben jobb elérhetőséget biztosít a téma iránt érdeklődők felé.

A közgyűjtemény az Emlékeztető mellett Emlékpont Könyvek címmel indított sorozatot, amelynek nyáron kiadott nyitó kötete – Vincze Gábornak a református egyház ellen folytatott állami eljárásokat bemutató munkája – után a folytatás a magyar kultúra napjára várható. Kovács Imre Attila (az Emlékpont munkatársa) a hódmezővásárhelyi irodalmi és művelődési életével foglalkozó kötetének megjelenése január végére várható.

no images were found

Előző sztori

Nyáry Krisztián a REÖK vendége januárban

Következő sztori

Január közepén teljes tisztújítást tart az LMP