Kultúra

Megjelent az Emlékeztető legújabb száma

Megjelent az Emlékeztető legújabb száma

2016. december 14., szerda
Megjelent az Emlékeztető legújabb száma
emlekpont_emlekezteto_16-12-14_004

A hódmezővásárhelyi Emlékpont tudományos folyóirata, az Emlékeztető idei második kötetét mutatta be szerdán a közgyűjteményben Miklós Péter intézményvezető, a lap főszerkesztője, aki hangsúlyozta: a kiadványsorozat célja bemutatni az Emlékpontban folyó kutatásokat, valamint az intézményhez kötődő szakembergárdát.

Miklós Péter

elmondta, hogy a most megjelent folyóirat-szám egyrészt az intézményben folyó, Vásárhely 1945 utáni történelmét feltáró kutatások részeredményeit, másrészt az Emlékpontban szervezett szakmai rendezvények előadásainak anyagait tartalmazza. A 2016-os év gazdag volt ilyen eseményekben, hiszen a magyarországi németek hetven évvel ezelőtti kitelepítéséről és a csehszlovák-magyar lakosságcseréről is konferenciát tartott az Emlékpont, de szakmai tanácskozás folyt a vidéki zsidóság életmódjáról és történetéről is. Ezen alkalmakkor az ország és a régió elismert történészei ismertették eredményeiket, így ezek bekerülhettek az Emlékpont periodikájának legújabb számába. Az intézményvezető hangsúlyozta: az Emlékeztetőben megjelenő írások szerkesztésénél fontos szempont, hogy az adott téma helyi vonatkozásait is megismerjék a kiadvány olvasói. Így a zsidóság életét bemutató anyag fontos része a vásárhelyi zsidóiskola működését is feltáró tanulmány, vagy a német kitelepítések Csongrád megyei momentumait rögzítő tudományos írás is. Az 2013-ban indult folyóirat, az Emlékeztető kezdetben online volt, az interneten jelent meg, azonban az idei évtől a közgyűjtemény a világhálón való közzététel mellett áttért a nyomtatott megjelenésre is, amely a könyvtárakban és szakmai gyűjteményekben jobb elérhetőséget biztosít a téma iránt érdeklődők felé. A közgyűjtemény az Emlékeztető mellett Emlékpont Könyvek címmel indított sorozatot, amelynek nyáron kiadott nyitó kötete –

Vincze Gábornak

a református egyház ellen folytatott állami eljárásokat bemutató munkája – után a folytatás a magyar kultúra napjára várható.

Kovács Imre Attila

(az Emlékpont munkatársa) a hódmezővásárhelyi irodalmi és művelődési életével foglalkozó kötetének megjelenése január végére várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.