Kultúra

Médiatanács: egyre több a hallássérültek számára nézhető műsor

Médiatanács: egyre több a hallássérültek számára nézhető műsor

2016. december 5., hétfő
Médiatanács: egyre több a hallássérültek számára nézhető műsor
televizio_tv_taviranyito_musor

Az akadálymentesítendő műsorok 98 százalékát feliratozták a műsorszolgáltatók 2016 első félévében - közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Jelezték: a médiatanács elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a televíziós műsorok akadálymentesítésének ellenőrzésére vonatkozó legfrissebb jelentését. A hallássérültek számára készített feliratokkal és jelnyelvi tolmácsolással kapcsolatos jogszabályi feltételek teljesülését a hatóság az M1, az M2, az M3, az M4, a Duna Televízió, a Duna World, az RTL Klub és a TV2 programjában vizsgálta. Mint írják, a televíziók minden közérdekű közleményt, politikai reklámot, hírműsort és politikai tájékoztató vagy fogyatékos személyekről szóló programot kötelesek a hallássérültek számára segédlettel ellátni. A Duna World, az M2, az M3, az M4 és a TV2 teljesítette maradéktalanul az elvárást. A vizsgált csatornákon összességében a műsoridő több mint 80 százaléka vált hozzáférhetővé a hallássérült nézők számára, a segédlet nélkül sugárzott műsorok száma radikálisan csökkent. A közszolgálati csatornák a műsoridő 85 százalékában nyújtottak segédletet, míg a kereskedelmi csatornák műsoridejének 72 százaléka volt elérhető hallássérültek számára. A felmérés adatai szerint az akadálymentesített műsorokban a szolgáltatók elsősorban a teletext feliratot alkalmazták, 99,6 százalékban, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorok aránya minimális - négy tizedszázalékos - volt. A leghosszabb időtartamban az M4, a legrövidebb időtartamban az RTL Klub adott közre akadálymentesített műsorszámokat. A szolgáltatók minden közlekedési és sporthírt feliratozva mutattak be, a híradóknak az öt százalékához nem volt segédlet - jelezték. Az NMHH tájékoztatása szerint az elemzők minden hónapban rögzítettek hosszabb-rövidebb ideig tartó részletes felirathiányt és tartalmi pontatlanságot. A legtöbb hiba a nem felvételről rögzített, élő műsorokban fordult elő. Az ellenőrzött napokon észlelt jogszabálysértések miatt a hatóság minden esetben eljárást indított az érintett médiaszolgáltatókkal szemben, és összesen majdnem 17 millió forint bírságot szabott ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.