Közélet

Már visszafizették a gazdáknak a tavalyi krízistartalékból felszabadult pénzt

Már visszafizették a gazdáknak a tavalyi krízistartalékból felszabadult pénzt

2016. december 1., csütörtök
Már visszafizették a gazdáknak a tavalyi krízistartalékból felszabadult pénzt

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) október közepéig teljesítette a 2015-ben fel nem használt európai uniós mezőgazdasági krízistartalékból visszajáró összegeket a magyar gazdáknak - tájékoztatta Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t csütörtökön.

A szaktárca emlékeztetett: a krízistartalékot a mezőgazdasági termelést vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelésére kell létrehozni. Mivel a célra többletforrást nem különítettek el a 2014-2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési keret tervezésekor, a tartalék képzése minden évben a pénzügyi fegyelem alkalmazásával, a közvetlen támogatások csökkentése révén valósul meg. A tartalék összegét a 2014 és 2020 közötti időszakra 2,8 milliárd euróban határozta meg az EU, amely a (2011-es árakon) 400 millió eurónak megfelelő, egyenlő összegű éves részletekből áll össze. Az uniós döntés értelmében amennyiben a pénzügyi év végéig nincs szükség a tartalék felhasználására, úgy vissza kell fizetni a termelőknek. Magyarország esetében, a 2015. évi kérelmekre vonatkozóan 13,72 millió euró (mintegy 4,2 milliárd forint) értékben kellett a közvetlen támogatásokat csökkenteni a krízistartalék biztosításához. A 2015-ben beadott kérelmek esetében 70 810 gazdánál volt levonás a tartalék képzésére. A krízistartalék fel nem használása miatt ezt 2016 október 15-ig kellett visszajuttatni a gazdákhoz. Az FM tájékoztatása szerint a visszatérítésre azok a gazdák voltak jogosultak, akik a 2015. évben közvetlen támogatás iránti kérelmet nyújtottak be és közvetlen támogatásaik összege a 2000 eurót meghaladta, valamint 2016. szeptember 21-ig jogerőre emelkedett olyan határozattal rendelkeztek, amely alapján pénzügyi fegyelemből adódó támogatás-csökkentést alkalmaztak. A visszatérítés összegéről az MVH az alkalmazott csökkentés arányában hozott határozatot - jegyezte meg az FM. A 2014-ben beadott kérelmeknél az MVH 65 585 gazdánál alkalmazta a csökkentést, így tavaly ennek alapján 8,2 milliárd forintot térített vissza az MVH az érintett termelőknek. - tájékoztatott az FM.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.