Sport

Labdarúgás: néhány pont benne maradt a Szeged-Grosicsban

Labdarúgás: néhány pont benne maradt a Szeged-Grosicsban

2016. december 15., csütörtök
Labdarúgás: néhány pont benne maradt a Szeged-Grosicsban
szeged_2011_csakvar02_gs

Befejeződtek az NB II őszi küzdelmei, az idéntől 20 csapattal zajló pontvadászatból húsz mérkőzést le is játszottak a szezon első felében. A nyolcadik helyen telelő Szeged 2011-Grosics Akadémia nyolc győzelmével, hat-hat döntetlenjével és vereségével kereken harminc pontig jutott. Az 2016/17-es szezon első részét Adem Kapic sportigazgatóval értékeltük.

- A nyolcadik helyen töltheti a téli szünetet a csapat. Ez a teljesítmény mennyire igazolja vissza a klubvezetés elvárásait, mennyire elégedettek a szezon eddigi részével?

-Mikor másfél évvel ez előtt

Klausz Lászlóval

elkezdtük a közös munkát, akkor egy, a következő három évre vonatkozó koncepció szerint kezdtünk dolgozni. Minden évben persze az a cél, hogy elöl végezzünk, de a filozófiánknak megfelelően a saját nevelésű, Grosics Akadémiáról érkező játékosoknak akarunk lehetőséget adni, és építeni őket úgy, hogy győztes típussá váljanak. Ez tavasszal sem lesz másképp. Ezzel kapcsolatban elégedettek vagyunk, bár az ember mindig szeretne többet és jobbat. Pechesek is voltunk, hiszen a sérülések is nehezítették a helyzetünket, mint például Hegedűs Martin esetében, remélem, minden rendben lesz vele a tavaszra, januárban már visszatérhet. A pontokat tekintve persze nem csak én, hanem a játékos, az edző, és mindenki többet szeretne. Minden meccs bizonyította, hogy mi képesek vagyunk jól futballozni, de a helyzeteink 30%-át sem használtuk ki. Az egész csapat számára egy tanulóév volt ez, ki kell elemezzük, hogy miért hibáztunk, annak érdekében, hogy az egész meccsen fegyelmezetten tudjunk játszani. Nem mondom, hogy nincs olykor nagyobb különbség egyes meccseken, de ha a húsz meccset megnézzük, szinte mindegyiken jól futballoztunk, ám a végére lecsökkent a koncentrációnk. Nem éltünk a lehetőségeinkkel, a fociban pedig mindig benne van, hogy szögletből, vagy pontrúgásból kapsz egy gólt, ezt követően pedig megrendül az önbizalom is. Ez előfordul, amikor több fiatal szerepel a csapatban. A ligában mi, és a Zalaegerszeg adta a legtöbb lehetőséget a fiatal futballistáknak, ebben pedig benne van a hullámzás lehetősége. Nem akarok alibit keresni, három-négy sérültünk is volt, de aki pályára lépett, az megmutatta, hogy képes jó teljesítményt produkálni. Biztos vagyok benne, hogy egy eredményes csapatot fogunk a tavasszal látni, ebben előre tudunk majd lépni.

- Ha már a fordulatok: talán több olyan találkozó is volt, ahol kissé váratlanul alakult a meccs vége, elég csak a Sopron elleni meccsre gondolni, ahol jóformán hetven percen keresztül vezetett a csapat, ám mégis pont nélkül maradt.

- Nem csak a Sopron elleni találkozó, a Csákvár, vagy a Vác elleni meccsek is ide illenek: utóbbi ellen 90 percen keresztül jól játszottunk, még sem tudtunk nyerni. De említhetném a Balmazújváros elleni meccset, ahol a kilencvennegyedik percben egyenlített az ellenfél. Több olyan meccs volt, ahol jól futballoztunk, de elveszítettük a már megszerzettnek hitt pontokat. Tanulnunk kell, fegyelmezettnek és koncentráltnak kell lennünk a teljes meccs alatt, mert nem mindig tudunk három-négy nullára vezetni. Ez egy olyan út, ahol sokat kell még tanulnunk, de így magasabb szintre tudjuk vinni a játékosainkat. Itt nem az a cél, hogy tíz játékos igazolásával feljussunk az NB I-be, majd hozzunk újabb tízet annak érdekében, hogy bent maradjunk. A jelenlegi játékosainkban látom azt a fantáziát, hogy segíthetnek nekünk abban, hogy végigmenjünk ezen az úton.

szeged2011_dvtk18_gs

- Az ősz egy különleges mérkőzéssel zárult, hiszen a két szegedi klub meccsével zárult az idény első fele. Hogyan élték meg ezt a találkozót?

- Nekünk az első szempont mindig a három pont, nem az ellenfelet nézzük. Számunkra most így alakult, hogy Gyulán kell játszanunk. Minden városban, ahol több klub van, az adott játékosok szeretnék megmutatni, hogy ott ők az első számú csapat. Biztos volt egy extra motiváció a csapatban, függetlenül attól, hogy minden mérkőzésünket szeretnénk megnyerni, legyen szó bajnokiról, vagy kupamérkőzésről.

-Közeledik az átigazolási időszak, egy távozója viszont már akadt a csapatnak. Hogyan alakult úgy, hogy Ivancsics Gellérttel szerződést bontottak?

-Nem volt semmilyen probléma közöttünk Gellérttel, neki a családtól való távolság jelentett nehézséget. Mindig 100%-ot próbált nyújtani, de egy idő után, a párjától távol nehéz volt koncentrálnia. Egy rendes, korrekt srác, az igazat mondta nekünk. Ahhoz, hogy a 100%-ot nyújtsd, nem elég csak a test, amit pedig ő tudott most adni maximális teljesítményeként, az nem volt elég. Észleltük a problémát, ezt a döntést hoztuk, sok sikert kívántunk neki a folytatásban.

-A nyáron érkezett játékosok mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket?

- Ahogy mondtam is, nem olyan játékosokat keresünk, akinek van 150 NB I-es meccse, hanem olyanokat keresünk, aki emberileg is be tud illeszkedni a csapatba.

Horváth Attila

játszott a legtöbbet, de azokkal is elégedettek vagyunk, akik nem töltöttek ennyi időt a pályán. Persze, mindenki játszani szeretne, de az, hogy esetleg kevesebbet játszottak, az nem jelenti azt, hogy ne lennénk velük elégedettek.

Jagodics Bence

kilenc meccsen kapott szerepet, ahol jól teljesített, de pont az ő posztján van egy

Farkas Márk

és egy

Tóth Gábor

, vagy egy

Mészáros Márk

, akik mind NB I-es szintű játékosok. Hosszútávon kifizetődő, hogyha konkurencia harc van a csapaton belül, meg kell küzdeni a posztokért, ha csak 11 jó játékosunk van, a többiek pedig nem alacsonyabb szintet képviselnek, az nem tesz jót. Biztos vagyok benne, hogy a csapat tavasszal jobban fog szerepelni, stabilabbak leszünk, és jobb eredményeket fogunk elérni.

- Mi lehet a cél tavaszra, van kimondott helyezés, amit el szeretnének érni? Hogyan várják a folytatást?

- Nekünk is van egy célunk, de nem mindegy, hogyan érjük azt el. Mi is szeretnénk három pontot szerezni, de az egész csapat és a stáb is azon van, hogy ezt úgy szerezzük meg, hogy stabilan, fegyelmezetten tudjunk futballozni. Azért dolgozunk, hogy magasabb szintre jussanak a játékosaink, ne csak többet fussanak, vagy jól cselezzenek. Azt látjuk, hogy a koncentrációban vannak hiányosságaink, megvannak a hullámvölgyeink, 60-70 percet jól tudtunk futballozni, de a maradék időben pontot veszítettünk. Az a célunk, hogy ezt az időszakot kitoljuk, ne 60-70, hanem 85 perc legyen. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor magasabb célokat is kitűzhetünk. Ha az említett meccseknek csak a felét behúzzuk, ahol jól játszottunk, de nem tudtunk nyerni, már hét-nyolc ponttal többünk lenne. Minden meccsen tudtuk hozni a játékunkat, de a helyzetkihasználásunk nem volt a legjobb, felelősségteljesebben kell fociznunk.

szeol_szeged_2011_13_gs

- Várható-e a keretben nagyobb mozgás, mennyire lehet aktív a téli átigazolási piacon a klub?

- Volt egy olyan időszak, amikor többen hiányoztak a kezdőcsapatból, ekkor szerencsére a fiatalok is jól teljesítettek, megmutatták, hogy számíthatunk rájuk. Tizennyolc meccs van még a bajnokságból, de mi nem mindent ezekre teszünk fel. Persze ha lesz olyan játékos a piacon, akit úgy érez a vezetőedző, hogy segíthet nekünk, nem mondom, hogy nem próbáljuk meg elhozni. Nem azért lettünk nyolcadikak, mert nem jól futballoztunk, ez sok apróságból tevődik össze. Idén egy kicsit nagyobb nyomást helyeztünk a fiatalokra, az élet már csak erről szól, folyamatosan nyomás alatt vagyunk. Olyankor is jól kell teljesíteni, amikor nagy nyomás van rajtunk. Ha mi az NB I-ben szeretnénk futballozni, akkor ennél nagyobb teher lesz a vállakon. Tizenhét évesen is lehet jól játszani az NB II-ben, de ehhez szüksége van a játékosnak a klub támogatására is.

- Hogyan fest a további program, mikor kezdődik a felkészülés?

- A SZEOL elleni meccs után szabadságra mentek a játékosok, egy kicsit fejben is kipihenhetik magukat. Ezt követően indul az aktív pihenés, minden játékos megkapta a maga programját, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie. Január kilencedikén kezdődnek az edzések, majd 22-én utazunk Törökországba, ahol a tervek szerint négy felkészülési mérkőzést játszunk, és február másodikán jövünk vissza. Az utazó keretben két-három U19-es labdarúgó is helyet kaphat, ahogyan a jövő nyáron is szeretnénk további fiatalokat is beépíteni a csapatba.

- Nehéz megtalálni ezeket a fiatalokat, akiket bevethetnek a felnőtt együttesben? Nyilván sokan szeretnének bekerülni, de élesben derül csak ki igazán, hogy képesek-e jól teljesíteni.

- Manapság semmi sem egyszerű. Nálunk egyfajta automatizmus működik az akadémián, egészen a legkisebb korosztályoktól ugyanazt a filozófiát alkalmazzuk. Sok apróságból adódik az össze, hogy végül sikeres labdarúgó válik valakiből, vagy nem. Ami nagyon fontos, hogy együtt élnek a csapatok, napi szintű kapcsolatban vannak, így a gyerekek nem érzik magukat idegennek, amikor jön a felnőtt csapat. Most van egy 15 éves játékosunk, aki az U15-ös csapatban játszik, akivel ha minden rendben lesz, akkor legkésőbb két-három éven belül ő a felnőtt csapat tagja lesz, de őt szisztematikusan kell felépítenünk, mint

Zádori Krisztiánnal

is tettük. Mára az első számú csatárunk lett. Most is érdeklődnek iránta NB I-es klubok. Ugyanezt az utat jártuk végig Zabari Dáviddal,

Balogh Gusztávval

,

Czirok Józseffel

,

Hegedűs Martinnal

vagy

Povázsai Zsolttal

. Egy dologra van még szükségük, hogy stabil játékosok legyenek: időre. A szegedi utánpótlásban is hasonló a helyzet, több srác van, akire pozitívumként fog hatni, ha bedobjuk őket majd a tűzbe. Három évvel ez előtt Zabari Dávid is hasonló helyzetben volt, mostanra tapasztalt játékossá vált.

- Mekkora lehet a megtartó ereje a klubnak, hiszen ha élvonalbeli klubok környékezik a játékosokat, nehéz nem elcsábulni a hívó szóra.

- Ez egy pozitív probléma. A meggyőzés a fontos, de ezt dumával nem lehet elérni, csak munkával. Az iránt a hat-hét fiatal játékos iránt, akik az első csapatnál vannak, több NB I-es klub is érdeklődik, és a helyzet még nehezebb, amikor fél év van hátra a szerződésükből, hiszen akkor szabadon tárgyalhatnak. Most is itt vannak nálunk, mert látják, érzik, hogy támogatjuk őket, és fejlődhetnek. Nem csak szóban ígérünk, hanem tényleg fejlődhetnek nálunk, de ez igaz a fiatalabb korosztályoknál is. Nálunk nem kell várnia egy futballistának ahhoz, hogy pályára lépjen felnőtt szinten, hogy 20-21-22 éves legyen. Balogh Guszti például 16 évesen kezdett edzeni a felnőttekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.