Egyház

Isten mindannyiunkat szeret - a hajléktalanokért gyulladt fel az adventi láng Hódmezővásárhelyen

Isten mindannyiunkat szeret - a hajléktalanokért gyulladt fel az adventi láng Hódmezővásárhelyen

2016. december 12., hétfő
Isten mindannyiunkat szeret - a hajléktalanokért gyulladt fel az adventi láng Hódmezővásárhelyen
adventi_gyertya_hodmezovasarhely13_gs

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató intézményének adventi koszorúján Kiss-Rigó László, Bán Csaba és Ritz Judit gyűjtotta meg a harmadik gyertyát.

Az egyházmegye szociális intézményében gyújtott gyertyát a megyés püspök hétfőn délután, a "Gyertyagyújtás a hajléktalanokkal" című rendezvényen a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjainak műsora mellett a Szeged-csanádi Egyházmegye Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató intézményének főigazgatója,

Ritz Judit

köszöntötte a megjelenteket. "Decemberben megyünk a legsötétebb napok felé, amikor a legtovább van sötétség. December 22-e a téli napforduló, amikor egyre több lesz a világos percek és órák száma, ezt mi megpróbáljuk emberként kiküszöbölni, egyre több fényt hozunk az utcáinkra" - mondta el

Bán Csaba

lelkész, az Ótemplomi Reformátusi Egyházközség vezetője. Kiemelte, hogy ezek esti dolgok, melyeket ugyan nem szeretne elutasítani ezt és reméli, hogy karácsony este gazdagabb lesz, testiekben, ételben és ajándékozásban, azonban advent nem csak a test ünneplése, hanem a keresztények lélekben készülnek a nagy ünnepekre. "Karácsonyt, Húsvétot megelőzően odafigyelünk a lélekre, egy hónapon keresztül, a böjt esetében még hosszabb ideig, nem testre figyelünk, hanem lélekben készülünk" - fogalmazott. A karácsonyi ünnepkör kapcsán megemlítette, hogy nem feltétlenül helyén való a Kisjézust várni, mivel ez is egy alkalom Isten ügyének lekicsinyítésére és vele együtt az ember tettének felnagyítására a világban. "Isten egy nagyon nagy tettet visz véghez: szeret minket, újra és újra, mindannyiunkat, bűneink, hibáink, nehézségeink és nyomorúságunk ellenére is szeret, és ezt lélekben próbálja meg megmutatni" - hangsúlyozta a lelkész.

Kiss-Rigó László

megyéspüspök felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszerváltást megelőző időkben egész más volt, akkor amikor egymásnak hivatalosan képeslapokon intézmények karácsonykor kívánságokat küldtek, az szerepelt, hogy kellemes karácsonyi ünnepeket, hogy Krisztust, a kereszténységet, a vallást ne emlegessék. "Ugyankkor ma is mondjuk, hogy kellemes karácsonyt kívánunk, ez se rossz, mert ezen azt értjük - ami sajnos nem mindenkinek adatik meg -, hogy legyen egy családi otthon, legyenek ünnepi ételek, örömteli ajándékok, sok kellemes dolog" - hangzott el. "Akik saját hibájukon kívül nem tudnak tenni, hogy kellemes legyen, azoknak megpróbálunk segíteni, és megtisztelő, hogy segíthetünk, hogy ők is kiemelkedjenek a hétköznapokból. Azt kívánom a vendégeknek, hogy nem csak kellemes és boldog és kegyelmekben gazdag ünnepük legyen, hanem, hogy belül érezzünk valamit abból az igazi békéből, Isten szeretetéből, amit más nem adhat és minden körülménytől független, és ez tegye igazán boldoggá a karácsonyt, bennünket pedig jobb emberré azzal a tudattal, hogy testvérünk született, akihez meg kell próbálnunk méltó módon élni advent idején, karácsonykor és advent után is" - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.