Közélet

Ingyenes wifi a szegedi fényvillamosokon

Ingyenes wifi a szegedi fényvillamosokon

2016. december 28., szerda
Ingyenes wifi a szegedi fényvillamosokon
Fenyvillamos

A sikeres nyári tesztelést követően elkezdték felszerelni az ingyenes wifit biztosító berendezéseket az SZKT-s járművekre, legelőször a két fényvillamosra. A közlekedési társaság százhatvan járműből álló flottájának minden egyes trolibuszán és villamosán március végétől ingyenesen lehet internetezni, az utasok fél terrabájtnyi adatot használhatnak el havonta.

Már

májusban írtunk arról

, hogy folyik a műszaki tesztelés, és hamarosan ingyenes wifi-szolgáltatást vezet be a Szegedi Közlekedési Kft. Akkor

Majó-Petri Zoltán

ügyvezető arról tájékoztatta portálunkat, hogy műszaki szempontból nem egyszerű feladatot kell megoldaniuk a szakembereknek, hiszen a járművek rázkódnak, másrészt a tetejükön 600 volt van, meg kell oldani, hogy ezeket bírják az eszközök. A teszt sikeresnek bizonyult, sikerült megfelelő műszaki megoldást találni, az SZKT megállapodott egy céggel és elkezdődött a wifi-jelet biztosító berendezések felszerelése a járművekre. Elsőként a két fényvillamoson találkozhattunk a SzegedFree-SZKT elnevezésű hálózattal, ami megfelelő sebességgel működött és videót is le tudtunk játszani telefonunkkal. Majó-Petri Zoltán kérdésünkre elmondta, december végétől március végéig az összes SZKT-s trolibuszra és villamosra felszerelik a berendezéseket. Járművenként 3-4 órát is igénybe vesz ez a munka, így a 160 darabból álló flotta minden egyes tagja március végétől fog ingyenesen wifi-jelet sugározni. Elsőként egyébként a PESA-kon és a piros trolikon indul el a szolgáltatás, és az SZKT-s szakemberek arra számítanak, hogy nem lesz szükség semmilyen korlátozást beállítaniuk, ugyanis havi szinten fél terrabájtnyi adatot forgalmazhatnak. Aki ki szeretné próbálni a fényvillamosok ingyen wifijét,

ITT

tájékozódhat a menetrendjükről, szilveszterkor és január elsején pedig

IDE

kattintva tekintheti meg az érintett PESA és a KT4-es menetrendjét. A fényvillamosokat egyébként a megállóhelyeken lévő kijelzőkön inverz módon jelenítik meg, így minden utas tudhatja, mikor is érkezik az ünnepi díszbe öltöztetett, ingyenes wifi-szolgáltatást is nyújtó jármű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.