Közélet

Hollande és Merkel: a terrorizmus elleni harc nem mehet a demokrácia értékeinek rovására

Hollande és Merkel: a terrorizmus elleni harc nem mehet a demokrácia értékeinek rovására

2016. december 20., kedd
Hollande és Merkel: a terrorizmus elleni harc nem mehet a demokrácia értékeinek rovására
angela_merkel

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár kedden egyetértett abban, hogy a "terrorizmus elleni könyörtelen harc nem mehet a demokráciáink értekeinek és az életmódunknak a rovására" - közölte kedden a francia elnöki hivatal a két ország vezetőinek telefonbeszélgetését követően.

Az Élysée-palota közleménye szerint a berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő tömeges gázolás után a francia elnök felhívta telefonon a német kancellárt, és kifejezte "mély együttérését, barátságát és Franciaország szolidaritását". "A franciák tudják, hogy mi a jelentősége a támogatási megnyilvánulásoknak a gyász szomorú óráiban" - írta az elnöki hivatal.

Francois Hollande

és

Angela Merkel

"megerősítették, hogy a francia és német biztonsági erők teljes készültségben vannak, hogy felvegyék a harcot a terrorizmus ellen, és az európai szinten meghozott intézkedéseket megvalósítsák". Abban is egyetértettek, hogy "a terrorizmus elleni könyörtelen harc nem mehet a demokráciánk értekeinek és az életmódunknak a rovására" - olvasható a közleményben. Az elmúlt két évben Franciaországban sorozatosak voltak az iszlamista merényletek, amelyekben 238-an vesztették életüket. A dél-franciaországi Nizzában július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén egy tunéziai férfi a hétfő esti berlini gázoláshoz hasonló támadást hajtott végre: a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sebesült között volt egy magyar nő is. A nizzai terrortámadást két nappal később az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Franciaország egész területén a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet múlt héten hosszabbított meg a parlament 2017. július 15-ig. A rendőrök munkáját 2015 eleje óta mintegy 10 ezer katona segíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.