///

Fellobbant a harmadik gyertya Szeged adventi koszorúján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyertyagyujtas009kf

Kondorosi Éva és Cserháti Sándor gyújtotta meg. Az evangélikus lelkész szerint Jézus egymással ajándékoz meg minket karácsony alkalmából.

A harmadik gyertyát is meggyújtotta Kondorosi Éva biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa, valamint Cserháti Sándor szegedi evangélikus lelkész a Dóm téren álló adventi koszorún. Sok-sok gyermek, s nem kevés idős vett részt az eseményen, karácsonyi dalokat énekelt Bárdos Lajostól és Kodály Zoltántól a König-Hang Kamarakórus.

Nagy megtiszteltetésnek érezte Kondorosi Éva, hogy Szegeden ő gyújthatja meg az adventi koszorú egyik gyertyáját. Olyan időszaknak tartja a karácsony előtti heteket, amelyet reménnyel és várakozással töltünk el. Azt kérte, felejtsük el aggodalmainkat, adjunk örömöt, mert attól mi magunk is boldogabbá válunk. Összegezhetünk, megnézhetjük, hogy mit hozott számunkra ez az esztendő. Emlékeztetett rá, hogy Szeged egyetemi város, Szent-Györgyi Albertnek köszönhetően az egyetlen olyan hazai település, amely Nobel-díjat és dicsőséget hozott az országnak. A jelen is ígéretes, büszke lehet a város a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Biológiai Kutatóközpont által elért eredményekre, de még sok a feladat – többek között példát kell mutatni a jövő nemzedékének, segíteni kell a fiatalokat.

gyertyagyujtas006kf

Jézus egész kicsi volt, csak gügyögni tudott. Ilyenkor az ember a mozdulatokból, a gesztusokból ítél. Azon gondolkodtam, hogy ezekből a kezdődő isteni mozdulatokból mi szűrhető le, mi a tanulság” – mondta Cserháti Sándor. Az evangélikus lelkész három következtetést vont le. Egyrészt nincs még egy olyan születésnap, amit ennyien ünnepelnének – kiáltó ellentéte ez annak, hogy mi volt a valóság, amiről senki nem számolt be, nem kapott publicitást. Másodsorban olyan közegből jöttek a Jézust meglátogató emberek, akik a társadalom perifériáján voltak. A pásztorok szinte nem éltek benne a közösségben, s nem is bírtak megfelelni a zsidó közösség vallási követelményeink. A bölcsek pedig idegenek voltak, nem azt a hitet vallották, mint az ott élők. Egy olyan furcsa születésnap ez harmadrészt, amikor nem Jézusnak viszünk ajándékot, hanem ő hoz össze minket, egymást ajándékozzuk meg.

no images were found

Előző sztori

A kolozsvári Sapientia Egyetemen tartott előadást Miklós Péter

Következő sztori

Hétfői programajánló: karácsonyi vásár, táncház