Egyház

Ezrek ünnepelték Betlehemben a szentestét

Ezrek ünnepelték Betlehemben a szentestét

2016. december 25., vasárnap
Ezrek ünnepelték Betlehemben a szentestét

Több ezren gyűltek idén is szenteste a Palesztin Hatóság területén található Betlehemben, hogy Jézus szülőhelyén ünnepeljék a karácsonyt, és részt vegyenek a Születés Temploma melletti Szent Katalin templomban tartott éjféli misén.

Ezúttal

Pierbattista Pizzaballa

érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka apostoli adminisztrátora, hivatalának ideiglenes képviselője állt szombat délben az ünnepélyesen Betlehembe vonuló egyházi méltóságok élén, majd tartotta meg a hagyományos éjféli misét a Szent Katalin templomban, mivel

Fuad Tual

jeruzsálemi pátriárka néhány hónapal ezelőtt visszavonult, és még nem nevezték meg utódját. Betlehemben a Manger, vagyis Jászol téren idén is ünneplő tömegek - helyi keresztények, zarándokok és turisták hada - fogadta a latin pátriárka menetét, akik cserkészzenekarokkal, karácsonyi dalok éneklésével köszöntötték az egyházi vezetőt. Pizzaballa érsek a városba érve reményét fejezte ki, hogy a karácsonyi ünnep szelleme nem csak a tényleges ünnep napjaiban lesz jelen, hanem tovább folytatódik egész évben, s az új év nyugalmat és békét hoz Izraelre és az egész térségre. "Örülök, hogy véget ért a háború legalábbis Aleppóban, ahol a keresztények először ünnepelhetik félelem nélkül a karácsonyt"- mondta az érsek. "Kívánom, hogy újjáépíthessék a várost, nem csak az épületeket, de az ottani hagyományok szerint kapcsolatukat egymással is" - tette hozzá, utalva az Aleppóban, Szíriában december elején véget ért harcokra, melyekben a kormány erői orosz katonai segítséggel úrrá lettek a felkelő csoportokon. A betlehemi éjféli misén mintegy két és fél ezren vettek részt. Pierbattista Pizzaballa érsek együttérzésre szólított fel a menekültek megsegítésére, valamint a Közel-Keleten dúló erőszak megfékezését sürgette. "Félünk az otthonunk ajtaján és az országaink határán kopogó idegentől"- mondta a misén, melyen jelen voltak a Palesztin Hatóság vezetői, élükön a muzulmán Mahmúd Abbász elnökkel. "Zárt ajtók, védett határok, korábban személyes és politikai döntések,- a félelem metaforái -, származnak elkerülhetetlenül a jelenkor erőszakos történéseiből"- mondta az érsek. Korábban az Izraelben lévő Názáretben huszonöt ezren vettek részt a karácsony ottani ünneplésén: helyiek, turisták és zarándokok. Ebben a városban már este hétkor megkezdődött az éjféli mise, s felvonulás és tűzijáték is szolgálta az emelkedett hangulatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.