//

ETELKA segítségével fizethetjük be az iskolai menza árát az interneten keresztül

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nagy_sandor_sajttaj001kf

A készpénzmentes város elképzelés jegyében hétfőtől a közoktatási intézményekben online is be lehet fizetni az étkeztetés árát. A Béke Utcai Általános Iskolában tesztelték az ötletet, minden negyedik szülő vette igénybe a szolgáltatást.

A készpénzmentes város projekt egyik legfontosabb elemének nevezte Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester, hogy a szülők hétfőtől már online megrendelhetik csemetéjük számára a menzai ételt, majd bankkártyával ki is fizethetik az árát. A politikus emlékeztetett rá, hogy szeptember végén döntött arról a közgyűlés, hogy Szeged „Okos város” lesz, ami azt is jelenti, hogy a parkoláshoz, a tömegközlekedéshez, a távhőszolgáltatáshoz, az étkezés kapcsolódó díjak online is befizethetőek lesznek.

Első lépésként a szülők megadják az e-mail címűket önkéntesen, ide jön az értesítés az új szolgáltatásról. A 12 700 gyermek szüleiből közel 7000 élt a lehetőséggel. Ezt követően az ETELKA portálon kell regisztrálni, ahol felhasználónévvel és jelszóval tudnak belépni. A rendszerben egy hagyományos naptárat láthatunk, itt bejelölhetjük nemcsak a napokat, hanem azt is, hogy melyik napra kérünk tízórait, uzsonnát. Ismeri a szolgáltatás, hogy ki, milyen állami kedvezményre jogosult. A rendszer figyelembe veszi a korábbi hónap adatait is, a lemondott étkezések előzőleg kifizetett díját is beleszámolják kedvezményként a következő hónapba, azaz ennyivel kevesebb pénzt kell eljuttatni. Lapunk kérdésére Nagy Sándor elmondta, előző nap reggel kilenc óráig le lehet mondani az étkezést például betegség esetén. A Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ) egy banki szolgáltatóval is szerződött, így biztonságos fizethető be bankkártyával az összeg.

nagy_sandor_sajttaj002kf

A lehetőséget az óvodák, az általános iskolák és a középiskolák menzái esetében lehet igénybe venni. 2017. január 1. után is önkormányzati feladat lesz az étkeztetés, ezért az oktatási átalakítások sem érintik a szolgáltatást. Ettől az évtől kezdve az NGSZ munkatársai havi két napot tartózkodnak az iskolákban ebédbefizetés idején, ekkor lehet a regisztráció személyes részét intézni.

A Béke Utcai Általános Iskolában zajlott a „pilot”, azaz az elképzelés kipróbálása. Két hónapon keresztül tesztelték a rendszert, a szülők 25 százaléka élt a lehetőséggel. „Nyitottak vagyunk minden új kezdeményezésre, amit nem lehet elhárítani, mert tudjuk, hogy ez a jövő” – mondta Mészáros Zsolt iskolaigazgató. A szülőktől eddig pozitív visszajelzések érkeztek, főleg annak örültek, hogy 17 nap áll rendelkezésre a fizetéshez.

Előző sztori

A szegedi vasútvonalon is fennakadást okoz a szél – helyreállt a közlekedés

Következő sztori

Labdarúgás: békéscsabai vereséggel fejezte be az őszi szezont a HFC