Csak óvatosan a jégen! – Jó tanácsok a rendőrségtől

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mentes_jegrol005kf

A jégre lépés veszélyeire hívják fel a figyelmet a vízirendőrök. A jégre lépés, vagy a lékvágás szabályai mellett baj bekövetkeztét követő teendőkről is szóltak.

A jégre lépés veszélyeire hívja fel a figyelmet a szegedi vízirendészet. Ugyan a Tisza egyelőre még nem fagyott be, de a város egyes tavain már vékony jégréteg alakult ki. A vízirendészek hangsúlyozták, ezek felülete még nem elég vastag ahhoz, hogy bárkit elbírjanak, így akár halálos veszélyt is jelenthetnek, ha valaki felelőtlenül rálép.

„Azzal tisztában kell lennünk, hogy a jég vastagságát elsősorban a hőmérséklet, másodsorban több olyan tényező befolyásolja, amiket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ilyen pl a vízmélység változás (mederalak változás), a rendellenes vízmozgás, széljárás, beömlő termálvíz” – írta közleményében Gézárt Attila rendőr őrnagy, a vízirendészet szegedi őrsének parancsnoka. Hozzátette, a szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre sem szabad rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a kikötők és veszteglőhelyek területén valamint a folyókon, rianás esetén a Balatonon.

Léket lehet vágni, de fel kell hívni mások figyelmét rá. Ha 1 négyzetméternél kisebb a lék alapterülete, akkor 50 méter távolságból is felismerhető módon meg kell jelölni Ha ennél nagyobb, ezen kívül 1 méter magasságban, legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni. Aki ezt nem tartja be, azt akár 50 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják.

jeg05_gs

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Busi László rendőr ezredes azt tanácsolta, ne menjünk egyedül a jégre, ne álljunk szorosan egymás mellé csoportban, s inkább folyamatosan változtassuk helyzetünket. Gyanús ropogás, recsegés esetén azonnal feküdjünk hasra, s próbáljuk megközelíteni az első biztos pontot, egy stéget, vagy a partot! Ha mégis beszakadna a jég, akkor kapaszkodjunk meg a szélében, s a lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökjük magunkat! Az ezredes javasolta, hogy kerüljük a fölösleges mozdulatokat, hogy a ruházatban található szigetelő légréteg megmaradjon, a partot érés után pedig meleg helyre kell menni, de alkohol helyett inkább forró italt fogyasszunk.

Sajnos előfordulhat, hogy a jó szándék inkább súlyosbítja a bajt. Busi László szerint érdemes inkább segítséget hívni a mentés megkezdése helyett. A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák! Ha nincs más, akár egy hosszú faágat, vagy egy ruhadarabot is lehet nyújtani a jeges vízben lévőnek, ha pedig többen vannak, hason fekve láncot is alkothatnak a segítők. Ezt követően azonnal mentőt kell hívni.

Default thumbnail
Előző sztori

Autókat tört fel Szentesen egy férfi

Default thumbnail
Következő sztori

Varga Mihály: a magyar gazdaságnak szüksége van kiváló szakemberekre

Legutóbbi hasonló cikkek