/

Az influenza nem kezelhető antibiotikumokkal

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hpv_elleni_vedooltas01_gsAz influenza elleni védőoltások több mint felét igénylik a Csongrád megyeiek, a hároméves kor alatti babák számára félretett készletnek viszont száz százaléka elfogy. Influenzajárványról még közel sem lehet beszélni, vagyis még mindig nem késő kérni az oltást.

Az év 40. hetétől működik az orvosi figyelőszolgálat, influenzajárványról viszont egyelőre nem lehet beszélni. A megyében dolgozó 54 figyelő háziorvos eddig 13 influenzaszerű megbetegedést regisztrált, vagyis 100 ezer lakosra mindössze 15 megbetegedés jutott. Összehasonlításképpen: járványról akkortól lehet beszélni, ha 100 ezer lakosra legalább 150 megbetegedés jut.

Az influenza tüneteit egyszerűen meg lehet különböztetni az egyszerű náthától. “A tünetek hirtelen jelentkeznek. Lázzal, fejfájással és izomfájdalommal járnak, továbbá nem emlékeztetnek a hurutos megbetegedésekre, hiszen erős torokfájással és akár fájó köhögéssel jár. A 15-20 éves korosztályban erős immunreakciót vált ki, s akár úgynevezett vérző tüdőgyulladás is kialakulhat, mely nehézlégzéssel, lázzal jár” – hangsúlyozta az influenzavírus kapcsán Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos. A fiatalokat ebben az esetben azonnal orvoshoz kell vinni, a kezelést pedig az intenzív osztályok végzik.

A legeredményesebb terápia a közhiedelemmel ellentétben nem az antibiotikumokban rejlik, hanem a lázcsillapítókban, a megfelelő folyadékbevitelben és az ágynyugalomban. A megyei tisztifőorvos elmondta, antibiotikumokat csak akkor írnak fel a háziorvosok, ha az influenza miatt szövődmények alakulnak ki, például arcüreggyulladás. “Nagyon fontos figyelni a második belázasodásra” – hívta fel a figyelmet, az ugyanis árulkodó jele lehet egy szövődmény kialakulásának.

Az oltás az egyetlen ismert módszer az influenza megelőzésére, ezt bárki kérheti háziorvosánál. A néhány ezer forintos vakcinához sokan ingyen juthatnak hozzá, ilyenek a 60 év felettiek, a félévesnél idősebb babák, a krónikus betegségben szenvedők, a gyermekvállalás előtt álló és várandós nők, a baromfi és sertésfeldolgozó üzemben dolgozók, valamint a szociális és egészségügyi intézményben dolgozók, illetve ott lakók.

Csongrád megyébe tavaly 55 ezer oltóanyag érkezett, s több mint 33 ezren éltek a védőoltással. A hároméves kor alatti babák számára 150 vakcina érkezett, ezek mindegyike elfogyott, míg a 60 év felettiek 63 százaléka kérte az oltást.

Előző sztori

Hét jelölt indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán

Következő sztori

Kosárlabda: nyolcadik sikerét érte el a Kosársuli