Adományozni is csak felelősséggel érdemes

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

adomanyromak01_gsAdakozni csak felelősséggel, és nem kizárólag az adventi időszakban nélkülözhetetlen. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász tavaly 25-30 ezer emberrel állt kapcsolatban, segített nekik mindennapi szükségleteik beszerzésében, nyújtott segítséget élelmiszerrel vagy tüzelőanyaggal.

Ha az idei esztendőben már nem is, januártól újra fogad ruha és élelmiszer adományokat a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, melyekre az ünnepek végével talán még inkább szükségük van a rászorulóknak. Ancsa-Molnár Hajnalkától, az egyházmegyei karitász koordinátorától megtudtuk, a tavalyi beszámolók alapján 25-30 ezren kértek és kaptak segítséget, számuk azonban évről évre változik, akárcsak a szükségleteik.

“Önkéntes csoportjaink személyes kapcsolatban vannak a támogatottakkal, ismerik az igényeiket. Ezáltal nagyobb bizalom alakul ki a felek között, gyakran olyan dolgokat is elmondanak nekik, melyeket egy kérelemben nem mernének leírni. Az önkéntesek látják, milyen szükségleteik vannak a családoknak, egyedülállóknak, s ha már az önkormányzatok és helyi családsegítő szervezetek is kijárták már az adományozás útját, de esetleg nem tudtak segíteni, akkor igyekszünk megadni minden tőlünk telhető segítséget. Nagyon változó, hogy éppen mire van igény, lehet az akár tetőfelújítás, babakocsi vagy éppen pelenka, melyeket nem tudnak helyben teljesíteni, megoldani. Ha az egyházmegyei karitász sem tud segíteni, úgy az országos szervezethez fordulunk.”

A karitász koordinátora felhívta a figyelmet, ha valaki adományozni szeretne, azt is felelősséggel tegye, és gondolja át, mire lehet szüksége a támogatottnak. A hajléktalanoknak hatalmas segítség a takaró, sapka, sál és kesztyű, a nekik szánt élelmiszercsomagokba pedig elsősorban konzerveket érdemes tenni. A hátrányos helyzetű családoknak és egyedülállónak főleg a tartós élelmiszerek mint a rizs, cukor, liszt, olaj és konzervek jönnek jól a gyakran szerényen felszerelt konyhában.

A felelős és átgondolt adományozás jó példája lehet a texasi J.R. Gilbert nevű srác története, akit gimnazista osztálytársai egy pár új cipővel leptek meg karácsonyra. Gilbert családja nem engedhette volna meg magának, hogy új lábbelire költsön, ezért a diákok összedobták a rávalót.

Somerset HS Students Surprise Classmate with Christmas Shoes

***** UPDATE*****We found out from JR's family that he does have shoes that fit him, but he refuses to stop wearing the boots of his beloved grandfather, since his grandfather can no longer wear them. JR was wearing the boots (size 10 1/2) the day he told the boys that he really needed a size 13! But that's how all this Christmas season of giving good cheer got started!!*****************************Feeling the Holiday blues? Not after you see this clip. Somerset HS student JR Gilbert wears size 10 shoes, but his foot is actually a size 13. So fellow Somerset Bulldogs students raised money to surprise JR on Friday, December 15 with not one but TWO brand new pairs of sneakers that are the right size for Christmas! Grab a tissue… because THIS is the Magic of Christmas! 🎅🏼🎄#BulldogNation #GiftOfGiving

Közzétette: Somerset ISD – 2016. december 16., péntek

Ancsa-Molnár Hajnalka elmondta, sajnos ők is számtalan alkalommal szembesülnek olyan helyzetekkel, melyek nem, vagy pillanatnyilag nem tud megoldani a karitász. Azt javasolta, ha valaki ismer a környezetében olyat, aki támogatásra szorulna, próbálja meg felvenni vele a kapcsolatot, hiszen a bizalmi kötődés az eredményes segítségnyújtás alapja.

Default thumbnail
Előző sztori

Lázár János: Próbálok Szegednek is segíteni

Default thumbnail
Következő sztori

Elhunyt George Michael

Legutóbbi hasonló cikkek