Kultúra

A Képzővel kötött együttműködést a REÖK

A Képzővel kötött együttműködést a REÖK

2016. december 21., szerda
A Képzővel kötött együttműködést a REÖK
reok

Intenzív kapcsolat indul a REÖK és a Magyar Képzőművészeti Egyetem között, mely során többek közt diplomakiállításokat, szakmai konferenciákat szerveznek a hallgatók bevonásával. Sőt, a Szegedi Szabadtéri díszlettervezési munkálataiban is részt vehetnek a diákok.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel írt alá hosszútávú együttműködést a REÖK.

Csanádi Judit

rektor és

Herczeg Tamás

igazgató egyeztetései eredményeképpen számtalan izgalmas projekt indul el a közeljövőben. „Az együttműködés jelentős állomás a REÖK képzőművészeti életében is - fogalmazott Herczeg Tamás. - Az utóbbi időben leginkább kortárs kiállításoknak adtunk helyet, az egyetemmel történt megállapodás értelmében pedig a legfiatalabb hazai művészgenerációt tudjuk bekapcsolni az intézmény vérkeringésébe.” A programba nemcsak a REÖK-öt, de a Szegedi Szabadtérit is bevonják, lehetőséget biztosítva arra, hogy az Egyetem hallgatói részt vehessenek a kiállítások és a produkciók megvalósításában is. A diákok mintegy alkotótáborba érkeznek meg Szegedre, ahol a festő- és szobrászhallgatók számára például alkotószobát biztosít a palota, a grafikusok többek közt street art kiállítási lehetőséget kapnak, az intermédia és látványtervező szakosok pedig a REÖK színháztermét használhatják hasonló célokra. A Szegedi Szabadtéri produkcióinak díszlettervezési és kivitelezési munkálataiban is lesz alkalmuk részt venni. Ez utóbbi projekt már a 2017-es nyitóprodukció, a Tosca előkészületei kapcsán elindul. A Képzőművészeti Egyetem igen gazdag magángyűjteményéből szecessziós tárlatot terveznek a szegedi szecessziós palotában, illetve a hallgatók diplomakiállításainak bemutatására is sor kerül majd. Elméleti munkára is lesz lehetőség: többek közt a kurátori képzésben részt vevőknek biztosít majd foglalkozásokat a REÖK, sőt konferenciák megszervezését is tervezik. „A REÖK-kel kötött együttműködési megállapodás szervesen következik a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyitás programjából. Ennek a szemléletváltásnak keretében éppúgy kiemelt cél az egyetem más intézmények felé nyitása, mint azoknak a lehetőségeknek a bővítése, amelyek során hallgatóink valós művészeti-kulturális környezetben tudnak szakmai tapasztalatokat szerezni.” ‒ hangsúlyozza Csanádi Judit rektor. Nem ez az első alkalom, hogy felsőoktatási intézmények hallgatóinak bevonásával végzi művészeti tevékenységét az intézmény. Az „Így szerettek ők - öREÖK szerelmek” c. felolvasószínházi sorozat előadásait a Szegedi Tudományegyetem diákjainak segítségével alkotja meg Réczei Tamás rendező. „Az, hogy a fiatal generációt helyzetbe és a bennük rejlő innovációt felszínre hozzuk, a mi művészeti életünket is jó irányba befolyásolja” ‒ véli Herczeg Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.