Közélet

Visszaadják a szakmák régi rangját – Mestereket avatott a kamara

Visszaadják a szakmák régi rangját – Mestereket avatott a kamara

2016. november 8., kedd
Visszaadják a szakmák régi rangját – Mestereket avatott a kamara
mesterlevelek_atadasa12_gs

A szakmák presztízsét is növeli egyrészt a mesterképzés, másrészt a gazdasági kamara képzését elvégzett mester alkalmas arra, hogy a jövő nemzedékét is oktassa a gyakorlati képzőhelyeken – hangsúlyozta Kőkuti Attila kamarai alelnök azon az ünnepségen, amelyen karosszérialakatosok, kereskedők, ácsok, állványozók és kőművesek vehették mesterlevelüket.

Erősítenünk kell valamilyen formában a szakmák presztízsét, becsületét, így a különféle címek és rangok jelentőségét is vissza kell állítani. A duális szakképzés is elindult, a tanulók gyakorlati képzőhelyeken is vannak folyamatosan a tanév alatt, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színvonalú gyakorlati oktatásban részesülnek – magyarázta

Kőkuti Attila

, hogy mi hívta életre a mesterképzések rendszerét. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari alelnöke elmondta, egy-egy szakma mestere abból válhat, aki legalább 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, és a mesterképzés elvégzése után sikeres vizsgát tesz. Kérdésünkre elmondta, a mesterképzések rendszerének nagy lendületet adott, hogy a duális képzőhelyeken feltétel, hogy mesterfokú végzettségű szakemberrel is rendelkeznie kell az adott cégnek. A CSMKIK már a duális képzés indulása óta bonyolít le mesterképzéseket, ezúttal karosszérialakatosok, kereskedők, ácsok, állványozók és kőművesek vehették át mesterlevelüket. Kőkuti Attila a szakképzés fontosságára is felhívta a figyelmet az ünnepségen. Mint mondta, ahhoz, hogy a munkaerőhiányt orvosolják, szükség van a jó szakemberekre, vagyis a szakképzés színvonalának az emelésére, míg a cégek oldaláról a termelékenység növelésére. Ha ez utóbbi nem következik be, akkor nem fognak olyan bért kínálni, hogy a képzett szakember itt maradjon. A kamarai alelnök megjegyezte, a gazdasági környezet szükségszerű átalakulását lehet kormányzati eszközökkel is segíteni, illetve a szakképzés feltételeinek a javításával, ezt teszi a CSMKIK is a mesterképzésekkel.

Tápai Antal

annak idején a szakma szépsége miatt választotta a kőműves szakmát. „Ha az ember megalkot egy építményt, akkor azt hosszú évekig látja mindenki, és ha jól megcsinálja, büszkék is rá, s ez örömmel tölti el az embert” – mondta el portálunknak a szakmában immár húsz éve dolgozó kisteleki férfi. A mesterképzésre azért jelentkezett, mert úgy látja, hogy brigád- vagy csapatvezetőnek alkalmasabb egy olyan ember, aki magasabb szakmai szintet elért, másrészt pedig szerinte mindig van mit tanulni. Tápai Antal tapasztalatai szerint a megrendelők alaposak, mindennek utánanéznek mielőtt kivitelezőt, kőművest választanak, ezért sok múlik azon, hogy ki milyen minőségben végzi munkáját. „Magyarországra születtem, ez a mi országunk, én nem menekülök el innen, másrészt ha mindenki elmegy, akkor ugyan ki marad itt” – válaszolta kérdésünkre, hogy megfordult-e a fejében, hogy a magasabb kereset reményében külföldön vállal munkát.

Nagymihály Géza

szintén kőműves mesterképzésen vett részt, mint elmondta, voltak számára nehéz részei a képzésnek, hiszen nemcsak a szakmával kapcsolatos dolgokat tanultak, hanem például pszichológiával és vállalkozástannal is foglalkoztak. A cég, ahol dolgozik, foglalkozik felújításokkal, de építettek társasházakat, lakóingatlanokat is, de a magasépítészet mellett mélyépítésben is van referenciájuk, út- és csatornahálózat építésben egyaránt. „Édesapám is kőművesként dolgozott, és megtetszett ez a szakma. Számomra nincs rossz munka, de kővel kimondottan szeretek dolgozni, például kőburkolatokat készíteni” – mondta el Nagymihály Géza. Szerinte nincs kellőképpen megbecsülve a szakmájuk, nem érzik át azt az emberek, hogy a kőművesek nyáron a tikkasztó hőségben, míg télen hidegben dolgoznak, másrészt anyagilag sincsenek megfelelően elismerve, pláne ha alvállalkozói rendszerben dolgoznak. Megjegyezte, azt sem veszik figyelembe, hogy egy kőműves onnantól kezdve, hogy leteszi a vizsgáját, folyamatosan tanul tovább, ha valaki odafigyel a szakmájára, akkor elengedhetetlen a folytonos képzés. A Csongrád Megyei Kereskedelmi Iparkamara által lebonyolított mesterképzéseket követően ezúttal 25-en vehették át mesterlevelüket, míg tavaly több mint 240 mestert képeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.