Kultúra

Vekerdy: A kamasz mániákus igazságkereső, de ha faggatják, hazudik + FOTÓK

Vekerdy: A kamasz mániákus igazságkereső, de ha faggatják, hazudik + FOTÓK

2016. november 8., kedd
Vekerdy: A kamasz mániákus igazságkereső, de ha faggatják, hazudik + FOTÓK
vekerdy_tamas02_gs

Gyermekünk későbbi élete függhet attól, hogy miként neveljük kamaszkorában. Ez az időszak a tinédzser és a szülő számára sem könnyű, ezért fontos a sok türelem. A tini megbotolhat, de az anyának, vagy az apának fel kell őt emelnie, hogy újra próbálkozhasson az önállóság felé vezető úton.

„Az, hogy valaki függő, vagy keménydrogos lesz, a kamaszkortól függ. A deprivált tinédzserek könnyebben válnak kábítószeressé” – a mottót a drogambulanciától vette

Vekerdy Tamás

pszichológus, aki Szegeden, az IH Rendezvényközpontban tartott előadást a tinédzserekről, a korosztály nevelésének nehézségeiről, feladatairól. 18. alkalommal szervezték meg a Pedagógiai Esték rendezvényét. Mostantól a legsikeresebb előadókat visszahívják, Vekerdy volt az első „duplázó”. A későbbiekben többek között

Csépe Valéria, Kepes András, Várszegi Asztrik, Csányi Vilmos, Geszti Péter

és

Zacher Gábor

is a rendezvénysorozat vendége lesz.

Kiolvasom a szeméből, hogy „hülye vagyok”

Mi lett a régi aranyos kisgyermekkel? – kérdezi sok-sok szülő. A kamaszkor Vekerdy szavai szerint a második születés ideje, „lelki vérben és verejtékben” önálló emberré válnak a fiatal felnőttek. Le kell válniuk, de ez nem minden kamasznál feltűnő, sőt van, aki nem is válik le – s később derül ki, hogy miért nem tud kapcsolatot teremteni 27 évesen. „Meglátom a szemében a jellegzetes kamaszpillantást, s kiolvasom belőle, hogy hülye vagyok” – mármint a szülő az a gyermek szemében a pszichológus – valamint tegyük hozzá négy gyermek édesapja – szerint. Nehéz kérdés, hogy az alkohol, a drog, a szex, a „számítógépes őrületek” veszélyei mellett elengedhetjük-e a gyermeket. A válasz igen, de ha baj van, akkor el kell kapnunk őt. Majd nem leszidva, nem számon kérve ezt a hibát, újból hagyjuk őt az útját járni, amelynek végén egy kedves fiatal felnőtt néz majd vissza szüleire. „De mikor? Valamikor 20-23 éves kor között! Hogy fogom ezt én kibírni?” – a szülőnek még ezzel a hozzáállással is sok türelem kell kamaszgyermekéhez.

vekerdy_tamas06_gs

„A kamaszért egyet tehetünk: elviseljük őt. Ez nem könnyű, de meg kell tennünk” – jegyezte meg. Hagyni kell, hogy maga meséljen. A kamasz maga is szenved, ő sem érti azt, hogy miért lett ilyen. Lecsökken a baráti köre egy-két emberre, akik a közeli barátok, s klikkesednek, de persze ez is lehet enyhébb folyamat. Már a XX. század első felében

Kretschmer

pubertás krízisről beszélt, ekkor olyan a tini mintha megbolondult volna, hallucinációi lehetnek, csapkodja a nevetéstől a térdét, hangulata változó.

Akkor terheljük a kamaszt, amikor a leggyengébb

100 éve 14-15 éveseknek voltak a legkönnyebbek óráik, ekkor zajlottak le az ismétlések, mert tudták, hogy a tinédzser – ezt mostanra bizonyították tudományosan is - elfárad a növésben. Ma viszont a hetedik és a nyolcadik osztály eredményein múlik a jövő, pedig ekkor „krónikus fiziológiai lustaságban” szenved a tinédzser. A csontok, a belső szervek gyorsan nőnek, de az utóbbiak kevésbé gyorsan alkalmazkodnak. Hormonális változások zajlanak le: szőrösödés, mellek növekedése. „Miért gondolnánk ezeket a jelentős változásokat semmiségnek?” – kérdezi a szakember.

Eltűntek a rajongott felnőtt példaképek a személyes térből – helyüket zenei együttesek, focisták töltik be

A központi idegrendszer addigi kapcsolati hálója eltűnik, s teljesen új háló jön létre, így hihetetlenül szemtelenek és éleslátóak lesznek a fiatalok, amit ki is mondanak. A kamasz mániákus igazságkereső, a faggatott kamasz hazudik, mert az épülő személyiségét védi.

vekerdy_tamas05_gs

Karácsony Sándor

pedagógiai szakíró, egyetemi oktató a ’30-as években rájött, hogy ilyenkor memoritereket nem tud tanulni a kamasz, de jól tudja az eddigi tananyagot rendezni a fejében, struktúrákat alkotni. Ezt mégis elfelejtettük. Szélsőségesen egyféle dolgot csinál ugyan a fiatal, de kreatívvá válik, a képességek kibontakozásának fontos időszaka ez a néhány év. A kamasz hasítottan fekete-fehéren lát: rajongott zenekar, gyűlölt zenekar, rajongott focicsapat, gyűlölt focicsapat. Régen voltak olyan tanárok, akikért szintén rajongtak, de ma eltűntek ezek a pedagógusok, s helyettük az előbbi „pótlények” vannak. Ezek azonban nem érnek semmit, mert a TV-ben léteznek csak. Nem válaszol a banda a kamasz levelére, ha az öngyilkos akar lenni. Azt javasolta Vekerdy, a tinit a bulikba engedjük el, s ne parancsoljunk rá, hogy hívjon fel minket fél 11-kor, mert dacol, így nem fogja megtenni. Viszont, ha titkon reménykedünk, akkor lehet, hogy pont abban az időpontban fog telefonálni.

Egyre hamarabb menstruálnak, mégis később szülnek a nők a mérsékelt égövön

A kamaszkor megváltozott a XIX. század közepén a mérsékelt égövön, beleértve Magyarországot is. Ez a lányokat és fiúkat is érintette, de csak az előbbit vizsgálták. Az első menstruáció 15-16 éves korban következett be tömegesen, 17 évesen megházasodtak, s 18 évesen szültek a nők még 150-200 évvel ezelőtt. Ma nem így van, mert az érés meggyorsult – ez civilizatórikus tünet, elkezd lefelé tolódni a menstruáció időpontja: 12-13-14 évre, vagy még korábbra. Ez viszont nem jár együtt valódi személyiségbeli, testi éréssel. Ma is 18 éves kor körül alkalmas a legkorábban a saját és a gyermek legkevesebb károsodásával szülni egy nő. Ezt az állítást erősítette az, hogy a ’60-as években a francia lányok tömegesen szültek 15 évesen – ennek eredményét egy szóval jellemezte Vekerdy Tamás: katasztrófa. Közben kezdett kitolódni az első gyerek megszülésének kora, 25-28-32 évre, sőt akár 40 évre. „Ami régen 2 év volt, ma 20, kis túlzással 12-32 év” – mondta a szakember.

vekerdy_tamas01_gs

Bölcsészek a legsikeresebb topmenedzserek

Széchenyi István

17 évesen huszárkapitány volt,

Arany János

befejezte tanulmányait Debrecenben, majd tanítani ment. Ma nem így van: nagy vargabetűkön keresztül találják meg a fiatalok, hogy mit akarnak csinálni. Ez a normális Vekerdy szerint, a folyamatot az I. világháborút követően fedezték fel, s a II. világháború után vált egyértelművé. A gyerekek maszknak érezték azt, hogy korán kell hivatást választani, úgy látják, emiatt megáll a személyiségfejlődésük. Londoni Cityjének legsikeresebb topmenedzserei nem közgazdaságtant, hanem bölcsészetet tanultak, volt, aki szanszkrit szakon végzett, mert széles áttekintést, rugalmasságot, kreativitást ad az egyetemi képzés. Türelemmel kell várni, hogy a gyerekek önállóvá váljanak. Szerinte egyetlen feltételnek kéne lennie az egyetemnél, hogy legyen befejezve az előző iskola. 100 éve 4000 joghallgató kezdte s 400 fejezte be a képzést, de egy-két év egyetem is sokat tett hozzá műveltségükhöz, a saját fiatalkorában, az 1950-es években viszont 400-ból 400 fejezte be, ezt abnormálisnak látja ma.

Ártatlan szavak is hordozhatnak veszélyt az online keresésekben

Szót ejtett a számítógépekről, azt tanácsolta, 10-12 éves korig legyünk a gyermek mellett, mikor a kütyüket nyomkodja, limitáljuk az időt, azt, hogy mihez férhet hozzá. Rámutatott, akár pornográf oldalakra is tévedhet egy hétéves, ha beírja, hogy nagyi. A tinédzsert azonban szabadon kell engedni, mert úgy tűnhet elsőre, hogy függővé válik, de ha előtte nem volt az, akkor ki fog jönni ebből az állapotból.

vekerdy_tamas08_gs

A rendezvény végén a szülők kérdéseire is választ adott Vekerdy Tamás. Előkerült az ikergyermekek, a romló tanulmányi eredmények kérdése. Egy anyuka szerette volna tudni, hogy miként vehető rá a kötelező olvasmány elolvasására csemetéje. „Nem lehet rávenni a tinit” – hangzott a válasz. A dánoknál 170 éve van előírt irodalom, de csak a korszak és az olvasmány jellegét határozták meg, a konkrét művet nem, a módszer működik. Saját fia példáját hozta Vekerdy, aki felnőtt fejjel az unalmas részt kereste az Aranyemberben, azaz azt, amit 12 évesen annak érzett, ma, 36 évesen viszont ezt nem találta. Öröm nélkül nincs tanulás. Ma komoly baj van, érdeklődőek a magyar diákok, de ahogy az iskolába belépnek, ez lehanyatlik.

Mérei Ferenc

pszichológus hittétele volt: ahol untatnak, onnan menekülj. A kamasz is így érzi. Pedig a jó példáért nem kell a szomszédba mennünk, csak az egyenruhásokhoz. Az első élménypedagógiai útmutatót ugyanis a szegedi rendőrség adta ki Magyarországon, mert hallottak a külföldi példáról, hogy így csökkenhet a fiatalkori bűnözés. A mai korszerű módszerekkel a szülők, vagy a pedagógusok is tehetnek az ifjabb generációért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.