Van jövője a bölcsészettudományoknak – konferencia a Móra Szakkollégiumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mora_orszagos_bolcsesz_konferencia_16-11-25

Tudományos fórumon mutathatják be munkásságukat az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban a szegedi, pécsi és fővárosi bölcsészek. A tudományos utánpótlás nevelése is a konferencia céljai közé tartozik.

Ismét országos bölcsészettudományi konferenciának ad otthont a Móra Szakkollégium, harmnicegy hallgató áll ki színvonalas előadással, hogy ismertesse kutatási eredményeit történelmen, régészeten, pszichológián, irodalomtudományon vagy nyelvészeten belül. Az elhangzott munkák a tervek szerint jövő májusban egy konferenciakötetben is megjelennek majd.

“A felsőoktatásban a tudományos utánpótlás nevelésében a Tudományos Diákkörök mellett kiemelt fontossággal bírnak a szakkollégiumok, a jelenlegihez hasonló konferenciák pedig egy-egy állomást jelentenek a tudományos karrier felé vezető úton” – fogalmazott a megnyitón Vajda Zoltán, az SZTE BTK tudományos dékánhelyettese. Hangsúlyozta, hogy a szükség van az ilyen fórumokra, melyek megszólalási lehetőséget biztosítanak a hallgatónak a Tudományos Diákkörökön felül is, főként abban a tekintetben, hogy ebben a formában a tudományos munka nem elszigetelten történik, hanem oktatói segítséggel – ezen a téren a szakkollégium intézménye hatalmas előrelépésnek számít.

“Küldetésként tekintünk a humán tudományok fontosságának hangsúlyozására” – mondta el Kovács Attila, a Móra Szakkollégium igazgatótja megnyitó beszédében. Kiemelte a Móra bölcsész múltját, a legendás kollégiumban számos neves író, történész és akadémikus megfordult már, jelenleg is itt lakik a legtöbb bölcsész hallgató, a volt Mórásokat tekintve pedig szép karrierek sokaságával találkozhatunk. “Ki kell mondanunk, hogy minden híresztelés ellenére van jövője a bölcsészettudományoknak, egyre inkább felértékelődik ez a tudományág” – hangzott el a megnyitón.

A bölcsészkonferencia két helyszínen folyik majd, késő délutánig tartanak az előadások. A részletes program ITT érhető el.

Előző sztori

1163 aláírást adott le csütörtökön Algyőn a népszavazást kezdeményező Jánossy Attila

Következő sztori

Vádat emeltek az édesanyját fenyegető férfival szemben