Közélet

Újabb egymilliárd forint jut óvodai konyhafejlesztésre

Újabb egymilliárd forint jut óvodai konyhafejlesztésre

2016. november 21., hétfő
Újabb egymilliárd forint jut óvodai konyhafejlesztésre

A nemzetgazdasági miniszter újabb egymilliárd forint támogatás odaítéléséről döntött a gyermekétkeztetés technikai feltételeinek javítására kiírt pályázaton, ennek köszönhetően további 42 óvoda konyhája újulhat meg. Ezzel együtt az idén 4,27 milliárd forint költségvetési forrást nyerhettek el pályázaton a feladatot ellátó önkormányzatok - tájékoztatta Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-t.

Berczik Ábel

közölte: az első körben 130 önkormányzat részesült több mint hárommilliárd forintnyi támogatásban, miután a nemzetgazdasági miniszter a nagy érdeklődésre tekintettel megemelte az idei egymilliárdos keretösszeget. A mostani döntéssel olyan önkormányzatoknál kezdődhet meg a konyhafejlesztés, amelyek eddig forráshiány miatt nem részesülhettek támogatásban. Ez szorosan kapcsolódik a kormány szakpolitikai célkitűzéseihez, hiszen azon túl, hogy az idén 71,7 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatellátását, további forrásokat biztosít az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtésére is - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A tavaly kezdődött programsorozat célja, hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatáshoz kapcsolódóan minél több önkormányzati főzőkonyha és gyermekétkező feleljen meg a jogszabályokban előírt élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek. A pályázat keretében infrastruktúra-fejlesztésre is lehetőség nyílik, amelynél az energiahatékonyság mellett a környezetvédelmi szempontok is kiemelt szerepet kapnak. A kormány a jövő évi költségvetésben is elkülönítette a program folytatásához szükséges pályázati keretösszeget - emelte ki Berczik Ábel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.