Szenzációsan hideg és enyhe tél várható

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2014_havazas22_gs

Tóth Tamás meteorológus szerint a szakma megcsúfolása, hogy egyes időjósok az egész télre vonatkozó adatokat próbálnak előre megadni. Egyelőre ennél korlátozottabb a szakemberek tudása.

„Az utóbbi 100 év leghidegebb tele vár ránk” – rémisztgetett Magyarország legnépszerűbb nyomtatott napilapja, a Blikk, mint kiderült egy 2013-as álhír nyomán. Eközben egy másik honlap hét jelentős intézetre hivatkozva átlagos, enyhe telet jósol azzal a megjegyzéssel, hogy a hosszútávú modellek megbízhatósága igen, alacsony, így csak tendenciákat tud felvázolni.

„Egyetlen szinte biztos, hogy sikeres előrejelzést tudok mondani: ez az álhír jövőre is körbe fogja járni az országot” – kommentálta a Blikk cikkét Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az ilyen híranyagokat „szenzációhajhásznak”, a „meteorológus szakmát lejáratónak” nevezte, úgy véli, hogy aki a szakmáját komolyan veszi, az ilyen nyilatkozatot nem tesz. Csupán kattintásvadász tartalmaknak tartja ezeket a cikkeket, amelyek gyakran olyan jelzőket használnak, mint a döbbenetes, a brutális, vagy a hihetetlen. A legveszélyesebbnek azt tartja, hogy ezeket az írásokat gyakran el is hiszik az olvasók…

Nem véletlenül látjuk ezt, az emberek már rég törekednek arra, hogy bizonyos periodikus változásokat felismerjenek az időjárásban, ennek lecsapódásaiként tekinthetünk a népi hiedelmekre. Tóth Tamás megjegyezte, hogy ezen feltételezések egy része beigazolódott, vagy van alapjuk, hiszen a légkörben léteznek egymáshoz kapcsolódó események.

Ma a meteorológusok viszonylag megbízható módon tíz napra tudnak kiadni időjárás-jelentést. Folyamatosan kísérleteznek a szakemberek, hogy ezt bővítsék, viszont a mérsékelt övezetben egyes regionális események erőteljes hatással bírnak. Ilyen az, amikor a hó leesik, ekkor a „fehér takaró” légköri hűtőként viselkedik, csökken a hőmérséklet, az éjszakák is hidegebbekké válnak.

Előző sztori

A Szovjetunióban is voltak olyanok, akik elítélték az 1956-os forradalom leverését

Következő sztori

Asztalitenisz: venezuelai versenyző is játszott a Challenger-kupán