Bulvár

Szenzációsan hideg és enyhe tél várható

Szenzációsan hideg és enyhe tél várható

2016. november 1., kedd
Szenzációsan hideg és enyhe tél várható
2014_havazas22_gs

Tóth Tamás meteorológus szerint a szakma megcsúfolása, hogy egyes időjósok az egész télre vonatkozó adatokat próbálnak előre megadni. Egyelőre ennél korlátozottabb a szakemberek tudása.

„Az utóbbi 100 év leghidegebb tele vár ránk” –

rémisztgetett

Magyarország legnépszerűbb nyomtatott napilapja, a Blikk, mint kiderült

egy 2013-as álhír

nyomán. Eközben

egy másik honlap

hét jelentős intézetre hivatkozva átlagos, enyhe telet jósol azzal a megjegyzéssel, hogy a hosszútávú modellek megbízhatósága igen, alacsony, így csak tendenciákat tud felvázolni. „Egyetlen szinte biztos, hogy sikeres előrejelzést tudok mondani: ez az álhír jövőre is körbe fogja járni az országot” – kommentálta a Blikk cikkét

Tóth Tamás

meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az ilyen híranyagokat „szenzációhajhásznak”, a „meteorológus szakmát lejáratónak” nevezte, úgy véli, hogy aki a szakmáját komolyan veszi, az ilyen nyilatkozatot nem tesz. Csupán kattintásvadász tartalmaknak tartja ezeket a cikkeket, amelyek gyakran olyan jelzőket használnak, mint a döbbenetes, a brutális, vagy a hihetetlen. A legveszélyesebbnek azt tartja, hogy ezeket az írásokat gyakran el is hiszik az olvasók… Nem véletlenül látjuk ezt, az emberek már rég törekednek arra, hogy bizonyos periodikus változásokat felismerjenek az időjárásban, ennek lecsapódásaiként tekinthetünk a népi hiedelmekre. Tóth Tamás megjegyezte, hogy ezen feltételezések egy része beigazolódott, vagy van alapjuk, hiszen a légkörben léteznek egymáshoz kapcsolódó események. Ma a meteorológusok viszonylag megbízható módon tíz napra tudnak kiadni időjárás-jelentést. Folyamatosan kísérleteznek a szakemberek, hogy ezt bővítsék, viszont a mérsékelt övezetben egyes regionális események erőteljes hatással bírnak. Ilyen az, amikor a hó leesik, ekkor a „fehér takaró” légköri hűtőként viselkedik, csökken a hőmérséklet, az éjszakák is hidegebbekké válnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.