Orbán: itt az ideje a magyar-szerb gazdasági együttműködés megerősítésének

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor

Az elmúlt években a magyar-szerb gazdasági együttműködés politikai feltételeit megteremtették, most itt az ideje gyakorlatiasnak lenni, hogy mindkét országot szolgáló beruházások jöjjenek létre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb kormányülés alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

A kormányülésről az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az elemzéseink azt mutatják, hogy Szerbia nagy fellendülés előtt áll, és ugyan nehezen hiszi az ember, hogy jobb idők következnek, mert “az optimizmus nem természetes tulajdonsága” a közép-európai embereknek, de a számok világosan beszélnek, és Szerbia fellendülése küszöbön áll, így sokkal nagyobb gazdasági lehetőségek kínálkoznak itt a befektetőknek, mint bármikor korábban.

Mint mondta, komoly befektetendő magyar tőke halmozódott fel az elmúlt években, ennek egy részét itt szeretnék befektetni, és Dél-Szerbiában is gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat lehet kiépíteni.

A kormányfő úgy vélte, miután a politikai feltételek létrejöttek, most gyakorlatiasnak kell lenni, a gazdaság nyelvén kell beszélni, és a két ország érdekét szolgáló beruházásokat megvalósítani.

Emlékeztetett: Magyarországnak jó és rossz tapasztalatai is vannak a külföldi beruházókkal, és a jók ahhoz kapcsolódnak, amikor a befektetők egyeztették terveiket a magyar gazdaságstratégiával, és hosszú távon fennmaradó befektetések jöttek létre, amelyek nyereségesek voltak, és a magyarok elfogadták őket. Mi is így csináljuk most, és csak olyan területeken lesznek magyar befektetések, amelyek szolgálják Szerbia érdekét, kapcsolódnak az itteni gazdaságstratégiához – közölte.

Orbán Viktor egyúttal azt kérte, hogy küldjenek szerb befektetőket Magyarországra, mert ugyan a magyar gazdaság számai most erősebbek (a szerbénél), de ezek ki fognak egyenlítődni, és azt szeretnék, hogy egyensúly jellemezze a kétoldalú kapcsolatokat. A magyar pénzügyi rendszer áll a szerb vállalkozók rendelkezésére, hogy sikeres és látható beruházásokat valósítsanak meg Magyarországon, és a magyar kormány támogatni fogja ezeket a beruházásokat – mondta.

Kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország ma gazdaságilag sikeres, így vannak olyan erőforrásai, amelyek arra fordíthatók, hogy Szerbiában magyar, vagy magyar-szerb közös beruházásokat támogasson. Magyarország most akar bekapcsolódni a leendő szerb sikerbe, amelyről három-négy év múlva természetességgel beszélünk majd – tette hozzá.

A miniszterelnök közölte: az Eximbank 61 millió eurós pénzügyi keretet nyitott, ez nem végleges szám, ha kimerítik a szerb és magyar vállalkozók, megemelik, tehát nincs pénzügyi akadálya a magyar-szerb együttműködésnek, minden feltétel adva van a vállalkozóknak.

Arról is beszélt, hogy Szerbia minden olyan lépését támogatják, amely az illegális migráció megállítására irányul, élőerővel, szakértőkkel és anyagi forrásokkal is, mert Szerbia stabilitása Magyarország, Közép-Európa és egész Európa érdeke. A legjobb befektetés mindig a jó szomszéd, ezért érdekeltek vagyunk Szerbia sikerében – jelentette ki, hangsúlyozva a terrorizmus elleni és a biztonság érdekében tett közös erőfeszítések jelentőségét is.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Szerbia szívügyének tekinti az országban élő magyarokat, messze kiemelkedik Európában a kisebbségeket támogató politikájával, és a Magyarországon élő szerbek is számíthatnak a magyar kormányra. Bár kevesebb szerb él Magyarországon, mint amennyi magyar Szerbiában, “ez nem mennyiségi kérdés”, hanem elvi, becsületbeli ügy, így a magyar kormány mindig támogatni fogja a szerb közösséget és ennek pénzügyi terheit is vállalja – mondta.

A miniszterelnök megjegyezte: korábban megtekintették az épülő a Prosek-Bancarevo autópálya-szakaszt, amely bár Szerbiában épül, Magyarországnak is fontos.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy két határátkelőt nyitnak, továbbá az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a gázellátás terén is. Szerbia ma Magyarországon keresztül juthat gázhoz, és Magyarország miatt egyszer sem került veszélybe az ország gázellátása, ezt vállaljuk a jövőben is – közölte. Hozzátette: ha Szerbia gázt akar tárolni, az is megoldható Magyarországon, a teljes rendszer áll Szerbia rendelkezésére. Megjegyezte: a Déli Áramlat gázvezetéket ugyan Brüsszel egyelőre megvétózta, de mindkét ország érdeke, hogy előbb-utóbb meglegyen a vezeték.

A sajtótájékoztató előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Jadranka Joksimovic szerb európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter aláírta a szerb csatlakozási tárgyalások támogatásáról szóló, magyar-szerb egyetértési nyilatkozat mellékletét képező, 2016-2017-re vonatkozó éves munkatervet, továbbá Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Zorana Mihajlovic szerb építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a tiszai hajózásról szóló egyezményt.

Amerikai elnökválasztás: esélyünk van arra, hogy jobb legyen a helyzet

Orbán Viktor szerint az amerikai elnökválasztást követően most esély van “újragombolni kabátot”, és jobb legyen a helyzet, mint eddig volt, és ez sikerülni is fog.

A kormányfő elmondta: több szerénység, empátia, megértés, partnerség és szellemi alázat kell a nemzetközi politikában az eddig tapasztaltnál. Az, hogy bárki fellépjen azzal az igénnyel, hogy ő “minden jónak tudója”, minden erkölcsi felsőbbrendűség garanciája, és aki eltérően gondolkodik a migrációról, a nemzetről vagy a családról, az csak erkölcsileg alacsonyabb rendű álláspontot képvisel, mérhetetlenül bántott minket – fogalmazott. Hozzátette: remélhetőleg ettől most megszabadulhatunk.

Orbán Viktor kifejtette: a “sajátos közép-európai lelkiség” nagyon érzékeny az elnyomás minden fajtájára, és oka van annak, hogy az érzékeny közép-európaiak már hosszú évek óta úgy érzik, van a világban egyfajta szellemi elnyomás.

Úgy látja, Európában is változások kellenek, “mert elegünk van a kioktatásból, abból, hogy nem lehet elmondani a véleményünket, mert attól kell tartanunk, hogy erkölcsileg vagy politikailag megbélyegeznek minket. Meg kell szabadulni a szellemi elnyomástól” – magyarázta.

A kormányfő úgy vélte, nekünk is bátrabbnak kell lennünk, szabadabban kell beszélnünk, érvelnünk. Most könnyebb lesz a dolgunk, mint korábban, és nagy reményekkel nézünk az Egyesült Államokban várható változások elé – tette hozzá.

A migráció ügyében nem lehet tévedni

A migráció olyan ügy, amelyben nem lehet viccelni, hibázni, tévedni, átgondolatlanul engedményeket tenni, mert azt később nem lehet kijavítani – jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő a magyar-szerb kormányzati csúcs alkalmával tartott sajtótájékoztatón közölte: ahova tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik, és” a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, hogy miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, és miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak”.

Orbán Viktor kiemelte: együtt érez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá.

A kormányfő kifejtette: Magyarország nyitva áll minden szerb ember előtt, aki dolgozni, kereskedni, beruházni vagy csak meglátogatni akarja, minden szerbet szívesen lát. A migráció viszont teljesen más téma, amelyben ha egyszer hibázik az ember, nem tudja kijavítani – magyarázta. Úgy látja, ha egyszer a migránsok azt gondolják, hogy Magyarország célország lehet, ahova törvénytelenül, ellenőrzés nélkül, a jobb élet reményében korlátlanul jöhetnek, már nem fognak elmenni többet. Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy mindenki visszatérhessen a saját hazájába, és jogszerűtlenül, a törvényeket megsértve senki nem léphet be vagy tartózkodhat az országban. Nem fogadjuk el azt sem, hogy Brüsszelől mondják meg, kik éljenek az országban, ennek a mi döntésünknek kell lennie – hangsúlyozta.

A jövő, az üzlet, a profit Közép-Európában van

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó alkalmából rendezett fórumon a magyar miniszterelnök kiemelte: a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport (V4) lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.

Hangsúlyozta: soha ilyen jó nem volt még a magyar-szerb politikai kapcsolatrendszer. Az elmúlt két-három évben Szerbia sikeresen konszolidálta pénzügyeit, gazdasága stabil lábakon áll, jó növekedési esélyekkel – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország 2010 után mélyről indult, de mára eljutott oda, hogy már az 5 százalékhoz közelítő gazdasági növekedéshez szükséges eszközökről lehet beszélni, komoly gazdasági potenciál halmozódott fel az országban.

Orbán Viktor szerint aligha találni olyan időszakot a két nép történetében, amikor olyan kiegyensúlyozottak, erősek és barátiak voltak a kapcsolataik, mint most. Ez nem magától, vagy a szerencsének köszönhetően alakult így, sokan nagyon sokat dolgoztak ezért, köztük a szerb kormány és miniszterelnök is – tette hozzá.

Felidézte: korábban nem sok reményre adtak okot a szerb gazdasági mutatók, de inkább egymás ismeretére kell hagyatkoznunk, és mi látjuk a másikban lakozó tehetséget, Magyarországról nézve Szerbia pedig mindig is lehetőségként élt bennünk.

A miniszterelnök azt ajánlotta a magyar üzletembereknek: “tegyék fel a térképre ismét Szerbiát”, de ne csak a Vajdaságot és Belgrádot, hanem az egész országot. Szerbia gazdasága felívelő pályán van, pedig nem tagja az EU-nak – mutatott rá.

Közölte: az ország gazdasági növekedése így is tekintélyes, Magyarország pedig támogatja az uniós csatlakozását, amely újabb lehetőségeket nyit meg. Hosszú távon kiszámítható üzleti lehetőséghez jut, aki most a szerb piacon megveti a lábát – jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy gazdaságfejlesztési eszközökkel segítik az együttműködést, így 61 millió eurós pénzügyi alappal, hitelkerettel támogatják a magyar-szerb gazdasági együttműködésben részt vevő cégeket, és ha a keret kimerül, akkor annak forrásait nagyságrendekkel is képesek megnövelni.

A kormányfő úgy vélte, vége annak a korszaknak, amikor csak egymás rovására lehetett üzletet tető alá hozni, bátran lehet keresni a kapcsolatokat, meg lehet találni azokat a pontokat, amelyek mindkét országnak előnyösek, ez már a visegrádi csoportban is látható.

Orbán Viktor a szerb üzletembereknek azt mondta, hogy szeretnék, ha a szerb tőke megjelenne Magyarországon is, mert erre szükség van a hosszú távon békés és kiegyensúlyozott kétoldalú kapcsolatokhoz. Úgy látja, hiányzik egy nagy kiemelt zászlóshajó projekt, de ha a Budapest-Belgrád vasútvonalat végre sikerül kivitelezési állapotba juttatni, az töltheti be ezt a szerepet, bátorítva a további beruházásokat is.

A szerb kormányfő kifejtette: Szerbia az elmúlt két évben hatalmas fejlődést ért el a nemzetközi értékelések szerint is, sikerült csökkenteniük a bürokráciát, felgyorsították az engedélyek kiadását, lehetővé tették a gyorsabb üzletkötést. A szerb gazdaság jelentősen bővül, jövőre 3,5 százalékos növekedést terveznek – tette hozzá.

Mint mondta, most a fejlesztés diverzifikálása a cél, a fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalmat szeretnék növelni. A következő években fel szeretnének zárkózni Magyarországhoz és a hasonló országokhoz – magyarázta.

A szerb kormányfő szerint fontos cél a beruházások vonzása. Országa legnagyobb előnyeként az olcsó, jól képzett munkaerőt említette, és kijelentette: itt vannak a legkedvezőbb feltételek a beruházásokra.

Aleksandar Vucic egyúttal bátorította a szerb vállalkozókat a magyarországi beruházásokra, mert – mint mondta – ezzel erősítik a kétoldalú kapcsolatokat és a két ország közötti bizalmat.

Default thumbnail
Előző sztori

Fidesz: a kvóta elleni küzdelemben csak a kormánypártokra számíthatnak az emberek

Default thumbnail
Következő sztori

Az Evitára készül a Függöny előtt, maszk nélkül

Legutóbbi hasonló cikkek