Kultúra

Monográfia jelent meg egy hódmezővásárhelyi család történetéről

Monográfia jelent meg egy hódmezővásárhelyi család történetéről

2016. november 5., szombat
Monográfia jelent meg egy hódmezővásárhelyi család történetéről

Több mint ötszáz oldalas monográfia jelent meg a hódmezővásárhelyi Elek család történetéről; a munka módszertanát is bemutató kötet segítséget nyújthat a hasonló kutatásokat tervező olvasóknak.

A szerzői bevezetőben olvasható, hogy

Elek András

1984-ben kezdett foglalkozni családkutatással: felesége anyai és apai ága után az Elek família históriájának felgöngyölítéséhez fogott hozzá. A harminc év kutatásait és történeti forrásait összegző kiadványban helyet kapott a családfa- és családtörténeti kutatások módszertanát bemutató rész, így a Magyar Elektronikus Könyvtárban hamarosan elérhető könyv kiváló alapot nyújthat a "kezdő" családkutatóknak is. A könyv első része az Elek család 1745-ig terjedő történetét tárgyalja. A kutatások alapján az Elek családnév a legősibb nevek egyike, mely már az Árpád-kortól kezdődően előfordult és kizárólag a történelmi Magyarország területén lelhető fel. Az első levéltári dokumentum 1280-ból, a mai Kazinbarcika (egykoron Barch) területén élő Elekekről számol be. Az 1738/39-es pestisjárványt követően Elek András fazekasmester, aki a Hódmezővásárhelyen élő Elekek őse, a jobb megélhetés reményében - négy-ötéves karcagi tartózkodást követően - 1745 márciusában Vásárhelyre költözött két fiával és második feleségével. Az ez évi összeírásban

Fazekas Andrásként

, mint foglalkozásra utaló előnévvel szerepel. Ekkortól kezdődik az Elek család 270 évre visszanyúló vásárhelyi fejezete. A református vallású családfőt és fiait a dél-alföldi város első fazekasai között tartják számon, akik úttörő szerepet játszhattak e jellegzetes vásárhelyi mesterség meghonosításában a török hódoltság után elnéptelenedett városban. A Vásárhelyen és a környékén élő Elekek mindannyian az ő leszármazottai. A 19. századtól kezdtek gazdálkodni az Elek családok, szereztek mind több és több földet, és váltak Vásárhely gazdatársadalmának megbecsült tagjaivá. A 1900-as évek elején 36 Elek család élt a városban. A kötet bemutatja a szűkebb közösségért, a városért aktívan és odaadóan tevékenykedő vagy a hazaért harcoló, elesett családtagokat. A szerző nem hagyta ki a "betyár" Elekeket sem, és közölte a velük kapcsolatos adomákat és publicisztikai műveket is. A szerző részletesen foglakozik a szűkebb család, a közvetlen felmenők életútjával, számos családi történetet, fotót és más korabeli iratot közöl az Elek családkönyvben. A kiadvány függelékében olvashatóak a nemesbikki, nagykaposi, sajószentpéteri és domaházi Elekek - akikkel a rokoni kapcsolatokat nem sikerült teljes bizonyossággal feltárni - története, így téve teljessé a családi históriás albumot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.