Írjon nekünk

Közélet

Módosították az szmsz-t, jogköröket vontak el a pénzügyi bizottságtól

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

penzbizottsagi_ules02_gs

Több ponton módosították a pénzügyi bizottság szervezeti és működési szabályzatát, ami Szentistványi István szerint tovább csorbítja a grémium hatáskörét, illetve nem rendelkezik megfelelően az ülésre meghívandók köréről sem. A testület alelnöke szerint azonban csak a közgyűlés által elfogadott szmsz-hez igazították a bizottsági szabályzatot.

Több jogkör elkerült a pénzügyi bizottságtól, a jövőben így nem kezdeményezhetnek helyi népszavazást a polgármesternél; nem véleményezhetik a szakbizottságok hatáskörébe tartozó szolgálati lakásban történő elhelyezést, illetve az elhelyezés meghosszabbítását; továbbá nincs véleményezési joga ezentúl a szociálisan rászorultak átmeneti elhelyezését, a csereelhelyezését és a bérleti jogviszony meghosszabbítását érintő kérdésekben sem. Ennek okait firtatta a bizottsági ülésen a független Szentistványi István, akinek Lauer István azt a magyarázatot adta, hogy korábban sem a pénzügyi bizottság hozott döntést arról, hogy a szolgálati lakásokban kiket helyezzenek el, mint ahogy a szociálisan rászorulók esetében sem ők döntöttek, csak véleményeztek. A helyi népszavazás kezdeményezésére vonatkozó passzus pedig a szocialista városatya szerint azért került ki az szmsz-ből, mert eddig sosem foglalkoztak ilyen kérdéssel. Mindez nem győzte meg Szentistványit, mint mondta, attól, hogy egyes dolgok fölött nem diszponált a grémium még nem indokolja azt, hogy a jövőben se tehessék meg. Az is változott, hogy az szmsz szerint immár nem minden páros héten tart rendes ülést a pénzügyi bizottság, hanem annyi szerepel a dokumentumban, hogy szerdai napon tartják. A rendkívüli ülést pedig immár nem 5, hanem 2 napon belül kell összehívni.

Változott az is, hogy kiket, mikor és milyen módon kell értesíteni a bizottsági ülésről. Korábban papír alapon is meg kellett küldeni a meghívókat és a nyilvános napirendi pontokat 3 nappal az ülés előtt a bizottság tagjainak és egyéb meghívottaknak, mostantól viszont az alábbi szöveg szerepel az szmsz-ben: „A bizottsági tagok számára a bizottság rendes ülését megelőzően legalább 3 nappal kell biztosítani az ülés meghívójának és a nyilvános ülésen tárgyalandó előterjesztéseinek letölthetőségét Szeged város hivatalos honlapjáról”. Szentistványi nehezményezte, hogy immár az egyéb meghívottakat nem szerepeltethetik a szövegben, holott több előterjesztés érint úgymond külsősöket. Megjegyezte, a jegyzői iroda hivatkozhat arra, hogy a közgyűlés által elfogadott szmsz-hez igazítják most a bizottságét is, de pont a közgyűlés döntött arról a nem bizottsági tagokat is értesíteni kell.

Lauer azt válaszolta képviselőtársának, hogy csak a rendkívüli bizottsági ülésekre vonatkozik az, amit kifogásol Szentistványi, bár az előző szmsz szerint a kifogásolt passzus a rendes ülésekkel kapcsolatos a 2015. január 21-i ülésről készült jegyzőkönyv szerint. A rendkívüli ülésekkel kapcsolatban például az változott most, hogy a tagokat telefonon is értesíteni kell immár annak időpontjáról, ezt egyébként korábban több bizottságban is kérték a tagok.

A szmsz módosítására vonatkozó napirendi pontot egyhangúlag fogadta el a bizottság.

Hírzóna

Makón még nem fogadták el az idei költségvetést

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rendkívüli ülésen dönthetnek róla a képviselők március 4-én.

Tovább olvasom

Hírzóna

Tovább erősödött a Fidesz–KDNP

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kormánypártok 55 százalékon állnak a választani tudó biztos szavazóknál.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Nemzetiségek Házában kiderül, hogy mi a martenica

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Február 29-én, szombaton.

Tovább olvasom

Aktuál