Közélet

MNB: stabil befektetők érkezhetnek Magyarországra

MNB: stabil befektetők érkezhetnek Magyarországra

2016. november 5., szombat
MNB: stabil befektetők érkezhetnek Magyarországra

Stabil, hosszú távra tervező befektetőket nyert Magyarország azáltal, hogy mind a három hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A jegybanki vezető hangsúlyozta, az ország a jövőben kevésbé lesz kitéve a spekulatív pénzügyi mozgásoknak.

Palotai Dániel

emlékeztetett, a hitelminősítők 2006-2007-ben kezdték meg Magyarország leminősítését az akkori "túlköltekező, fenntarthatatlan költségvetési politika és a megugró államadósság miatt", és ez a leminősítési hullám 2011-2012-ig tartott, amikor a hitelminősítők "még nem ismerték fel, hogy meghozzák eredményüket a Széll Kálmán-terv keretében megindított reformok" - fejtette ki az MNB ügyvezető igazgatója. A magyar reformok beértek, és ezt a hitelminősítők most már teljes körűen elismerik - fogalmazott, példaként említve, hogy Moody's legfőbb érve a stabilan csökkenő államadósság volt. Kiemelte, a jegybank szerint régóta esedékes volt, hogy a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot, mivel a piacok már évek óta ennek megfelelően árazták a magyar papírokat. Palotai Dániel szerint a Moody's közleményéből az is kiderült, hogy további felminősítés várható, ha Magyarország a jelenlegi gazdaságpolitikát folytatja. Megjegyezte, erre legkorábban egy év múlva kerülhet sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.