MNB: októberben emelkedtek a nemzetközi tartalékok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Októberben 1,339 milliárd euróval emelkedtek a jegybank nemzetközi tartalékai és ismét megközelítették a 25 milliárd eurót. A tartalékok február óta először emelkedtek ebben az évben és május óta nem voltak ilyen magas szinten – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent legfrissebb adatokból. Az emelkedést feltehetően az uniós pénzek beáramlása okozta.

Szeptemberben 470 millió euróval csökkentek a tartalékok annak ellenére, hogy 546 millió euró uniós forrás áramlott be az országba. Márciustól szeptember végéig 8 milliárd euróval csökkentek a tartalékok, október végén 7,112 milliárddal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban és 5,323 milliárddal estek az tavaly év végi szintjükhöz képest.

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank meghirdetett stratégiája szerint addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg a befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabály szerint az még érdemben meghaladja az éven belüli lejáratú külső adósság mértékét, ami az idei év közepére 19,8 milliárd euróra csökkent.

Default thumbnail
Előző sztori

Tűz ütött ki egy szegedi családi ház melléképületében

Default thumbnail
Következő sztori

Matolcsy: megkérdőjelezhetetlen a magyar modell sikere

Legutóbbi hasonló cikkek