Közélet

Megnyitják a látogatók előtt Ceausescu egyik bukaresti bunkerét

Megnyitják a látogatók előtt Ceausescu egyik bukaresti bunkerét

2016. november 26., szombat
Megnyitják a látogatók előtt Ceausescu egyik bukaresti bunkerét

Megnyitják a látogatók előtt Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor egyik bukaresti bunkerét, amely egykori otthona, a Primaverii (Tavasz) palota alatt, tíz méteres mélységben található - közölte szombaton a Mediafax hírügynökség, amely elsőként fotózhatta le a titkos létesítményt.

A nagyzási és üldözési mániájáról elhíresült diktátor állítólagos atombunkereiről, valamint a rezidenciáit és a különböző kormányépületeket összekötő alagutakról kivégzése után több mint negyed évszázaddal is ellenőrizhetetlen legendák keringenek Romániában. A Primaverii palota alatti bunker lesz az első ezek közül, amelyet a nagyközönség is megtekinthet. Ahhoz képest, hogy ez sem sokban különbözik a már tavasszal megnyitott palota kétes ízléssel berendezett, fényűző helyiségeitől, a belépőjegyet meglehetősen drágán adják, de a kifizetendő 200 lejért (14 ezer forintért) a látogatóknak állítólag olyan bennfentes részleteket is elárulnak az idegenvezetők a diktátor házaspár - Nicolae és Elena Ceausescu - életéről, amelyeket máshonnan nem tudhatnak meg. A bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja, onnan márványlépcsők vezetnek le egy ceremóniateremnek kinéző helyiségbe. Ennek mennyezetén keresztül egy speciális szellőztető berendezéssel juttatják be a gondosan megszűrt levegőt, a bunker fölötti betonréteg pedig több méter vastagságú. A terem közepén egy nagy faragott asztal található nyolc faragott karosszékkel, körülötte pedig a diktátor által ajándékba kapott különböző emléktárgyak kaptak helyet. Vegyi- és atomtámadások híján Ceausescu feltehetően főleg lomtárnak használta bunkert: ott helyeztette el például azt a precíziós esztergapadot is, amelyet egyik bulgáriai látogatásán kapott ajándékba. Miután a protokollépületeket kezelő állami hatóság több mint negyed évszázadon keresztül nem tudta, mit kezdjen a gondjaira bízott, eladhatatlannak bizonyult, jelentős fenntartási költséggel járó Primaverii palotával, a jelek szerint most a "Drakula-bizniszhez" hasonló idegenforgalmi látványosságként próbálja hasznosítani a kommunista diktátor kétes hírét. A palota bunkerélménnyel bővített programkínálatának az a szépséghibája, hogy éppen a "túlélőszobát" és ahhoz kapcsolódó folyosórendszert nem tekinthetik meg a látogatók, mivel annak bejáratát - állítólag éppen a diktatúrát megdöntő forradalom napjaiban - sebtében befalazták, hogy Ceausescu ne menekülhessen el azon keresztül fellázadt népe elől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.