Kultúra

Kondor Béla alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás Hódmezővásárhelyen

Kondor Béla alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás Hódmezővásárhelyen

2016. november 18., péntek
Kondor Béla alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás Hódmezővásárhelyen
kondorbela

A 20. század legösszetettebb magyar művészegyénisége, Kondor Béla alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban a hónap végén.

Fertőszögi Péter

művészettörténész, a tárlat kurátora pénteken az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy

Kondor Béla

művészete szerteágazó, a festészetben, a grafikában és a költészetben is jelentőset tudott alkotni, emellett zenélt is. Korának bizonyos értelemben polihisztora volt, olyan sajátos személyisége az 50-es, 60-as éveknek, aki példát mutatott a művészek számára. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját is betöltő szakember elmondta, a tíz évvel ezelőtti gyűjteményes kiállítástól a hódmezővásárhelyi tárlat anyagában és koncepciójában is különbözik. Arra törekedtek, hogy a múzeum adta lehetőségeket kihasználva, kilenc-tíz különálló szekcióra bontsák a Kondor-életművet. Mint rámutatott, a tragikusan fiatalon, 41 esztendős korábban elhunyt alkotó művészete nem tagolható stílusperiódusokra, épp olyan fontos a festészete, mint a grafikái, a nagyméretű murális alkotásai vagy az ikonszerű ábrázolások, miniatűr rézkarcok. Kondor Béla saját univerzumot teremtett, egyedi ikonográfiát alkotott, amely egész kommunikációját egyedülállóvá tette az akkori művészeti világban. A különböző termek egy-egy gondolatkör köré csoportosulnak, műfaji megkötés nélkül együtt láthatók majd a festmények, az olajpasztellek, a rézkarcok és fametszetek. A különböző műfajok egymás mellé állításával a néző sokkal összetettebb képet kaphat arról, milyenek voltak Kondor Béla angyalai, önarcképei vagy portréábrázolásai, mit gondolt az egyetemes európai művészet és saját kora kapcsolatáról, a zenéről, megjelenik a művek között az irodalom, a konstrukciók és a repülés is - tette hozzá a művészettörténész. Hangsúlyozta: a tematikus válogatásnak köszönhetően olyan alkotásokat is bemutatnak, amelyeket korábban nem láthatott a közönség. A kiállítás külön érdekessége a művész murális munkáit felvonultató terem, ahol az első vázlatoktól a végleges változatig együtt láthatja a közönség Kondor Béla szinte minden jelentős falfestészeti munkáját, a többi közt a pécsi pannókat, a Szentek bevonulása a városba című alkotást vagy elveszettnek hitt szekkóit, melyeket a Duna Intercontinental Hotelbe készített. Kondor Bélát már saját korában olyan jelentősnek gondolta a művészettörténet-tudomány, hogy 1972-es halála után két évvel hagyatéka mintegy kétharmadát megvásárolta az állam. Nagyon kevés alkotása található magángyűjteményben, többnyire azok a munkák jelennek meg a műtárgypiacon, melyeket még saját maga értékesített egykor. A Kondor-alkotások ázsiója így nemcsak jelentőségük és a művek kvalitása miatt magas, hanem azért is, mert ritkán bukkannak fel aukciókon. A tárlaton bemutatott 180 alkotás - melynek mintegy 60 százaléka grafika - a Magyar Nemzeti Galériából, a Petőfi Irodalmi Múzeumból, illetve más, főleg vidéki múzeumokból, valamint kisebb részben magángyűjtőktől érkezett Hódmezővásárhelyre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.