Közélet

Kezeket a billentyűzetre, és hozzuk ki belőle a legtöbbet!

Kezeket a billentyűzetre, és hozzuk ki belőle a legtöbbet!

2016. november 10., csütörtök
Kezeket a billentyűzetre, és hozzuk ki belőle a legtöbbet!
szamitogep_laptop_internet_web

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne ülnénk le a számítógépünk elé: e-mailezünk, chatelünk, böngészünk vagy dolgozunk órákon keresztül. Mindez nem jöhetne létre a billentyűzetünk nélkül, aminek a tudatos használata meggyorsítja az életünket. Hogyan lehetnénk még hatékonyabbak pár trükk segítségével? Minden kérdésre fény derül az Invitel infografikájából!

7 billentyűkombináció

Számos olyan billentyűkombináció létezik, amelyeket alkalmazva profi felhasználóként bánhatunk a gépünkkel. Ha már beleégtek az ujjainkba, reflexszerűen tudunk utasításokat adni PC-nknek, vagy különböző futó programoknak. Legújabb infografikánkban a billentyűzet hasznos funkcióit, valamint annak érdekességeit mutatjuk be. Az első részben nézzünk néhány billentyűkombinációt, amely segítségünkre lehet a mindennapi számítógép használatnál.

Véletlenül kitöröltük a megírt szöveget. Itt a megoldás:

Megírtunk egy e-mailt vagy Facebook üzenetet, és véletlenül kitöröltük, mielőtt elküldtük volna. Az eltávolított szöveget újra elő tudjuk hívni a CTRL és a Z billentyű egyidejű lenyomásával. A kombináció használható a különböző levelezőrendszerekben (Gmail, Freemail, stb.), valamint Facebook üzenetben és Office programokban (Word, Excel, Power Point). A mac operációs rendszert használók ugyanezt a funkciót a CMD és Z billenytűk lenyomásával tudják alkalmazni.

Keressünk rá szavakra könnyen és gyorsan:

Ha hosszú szövegből kell kibogarásznunk a részleteket, de nem akarjuk A-tól Z-ig elolvasni a szöveget, keressünk szavakra vagy szórészletekre a CTRL és F billentyűket lenyomva. A billentyűkombináció alkalmazható különböző böngészőkben, Office programokban, de PDF formátumú dokumentumban is tudunk vele egyszerűen és gyorsan a kívánt szövegrészre keresni. A Mac operációs rendszerben a CMD és F billentyűkkel érhető el a funkció.

Zárjuk le asztalunkat az illetéktelenek elől!

Ha felügyelet nélkül hagyjuk a számítógépünket, és nem akarjuk, hogy mások hozzáférjenek, zárjuk le asztalunkat a WIN és L kombinációjával. Mac-et használók pedig a CTRL, SHIFT és a Power gomb egyidejű lenyomásával védhetik számítógépüket. A funkció működéséhez a gépünkön külön be kell állítanunk a jelszavas alvó mód feloldást.

CTRL + ALT + DEL

okunk számára ismerős az a billentyű trió, melynek együttes lenyomásával behívhatjuk a kezdőképernyőnket, kijelentkezhetünk felhasználói fiókunkból vagy megnyithatjuk a feladatkezelőt. A billentyűkombinációnak sajátos története van: feltalálása egy bizonyos David Bradley személyéhez fűződik, aki eredetileg az IBM PC fejlesztése során adott funkciót ennek a három billentyűnek. A kezdetleges állapotban lévő számítógépeken futó szoftverek folyamatos lefagyása miatt szükség volt egy könnyen elérhető, véletlenül azonban soha le nem nyomható kombinációra, amely a folyamatos ki- és bekapcsolás helyett gyorsan újraindítja a gépet. A megoldást eredetileg nem tervezték külső felhasználók számára elérhetővé tenni, azonban valahogy kikerült a fejlesztői körökből. Így a korai számítógépek egyik legkedveltebb trükkjévé vált, ha épp valamely futó program megadta magát. Mac operációs rendszerrel rendelkező számítógépen az OPT + CMD + ESC billentyűkombinációval érhetjük el a feladatkezelőt.

Amelyek még segítségünkre lehetnek...

CTRL + D: Ha kedvenc weboldalainkra nem szeretnénk minden alkalommal újrakeresni, ezzel a kombinációval hozzá tudjuk adni a böngészőnk könyvjelzőjéhez, így később is könnyen elő tudjuk keresni. Mac-verzió: CMD + D. CTRL + SHIFT + T: Ez a billentyűkombináció abban az esetben van segítségünkre, ha a böngészőnk lapját véletlenül bezártuk. A három billentyűt lenyomva vissza tudjuk hívni a bezárt lapot. Mac-es felhasználók számára a CMD + SHIFT + T billentyűkkel érhető el a funkció. CTRL és a + billentyű: Előfordulhat, hogy egyes weboldalak betűi túl kicsik. Ilyenkor a CTRL és a numerikus billentyűzeten található plusz (+) billentyűvel fel tudjuk nagyítani az oldalt. Természetesen kicsinyíthetünk is a méreteken, ilyenkor a mínusz (-) billentyűt használjuk. Ez a hasznos funkció az egerünkkel is alkalmazható, ha a CTR billentyűt nyomva tartjuk, és közben az egerünk görgéjét fel- illetve lefelé mozgatjuk.

A tízujjas vakírás

A mindennapos számítógép használatnál állandó társunk a klaviatúra. A több mint 100 billentyű számos olyan megoldást kínál, amellyel gyorsíthatjuk a munkánkat. Blog sorozatunkban ezúttal a tízujjas vakírást, és annak számos előnyét mutatjuk be. Minden felhasználónak megvan a maga gépelési technikája. Sokan kettő vagy négy ujjal pötyögnek, miközben a billentyűzetet és a monitort pásztázzák felváltva. Így a betűk keresése és a beírt szavak ellenőrzése időigényes. Gyakorlással elérhetjük, hogy ujjaink reflexszerűen nyomják le a kívánt billentyűket, miközben a monitoron követhetjük a bevitt szöveget: azaz vakon, 10 ujjal gépelhetünk!

A 10 ujjas vakírást a következőképpen tudjuk alkalmazni:

Helyezzük a nyolc ujjunkat a nyolc meghatározott billentyűre (A, S, D, F – bal kézfej ujjai; J, K, L, É – jobb kézfej ujjai). Az adott betűt mindig a hozzá tartozó ujjunkkal ütjük le, és onnan a meghatározott rend szerint nyúlunk ki a többi billentyűre is. A szóközt a hüvelykujjunkkal nyomjuk le. Ezzel a módszerrel elsajátítható, hogy a karakterek bevitele közben ne a billentyűzetre fókuszáljunk, hanem a szöveg helyességére és a gondolataink megfogalmazására. Ezen felül pedig akár 30%-kal eredményesebbek tudunk lenni már a kezdő fázisban is.

Szemünk helyett az ujjainkkal

Billentyűzete használatakor már Ön is biztos érzékelte, hogy az F és J betűkön, valamint a numerikus rész 5-ös billentyűjén egy kitapintható pont- vagy vonalszerű kiemelkedés található. Az aprócska dudor kiindulópontként segíti a tapasztalt, "vakon" gépelőket, hogy a megfelelő billentyűket tapintással is megtalálhassák, és ne kelljen a bullentyűzetet nézniük. Továbbá ugyanezek a kitüremkedések segítik a látássérült és gyengénlátó felhasználókat a számítógép használatban.

A klaviatúra fejlődése

Előző két bejegyzésünkben körbejártuk, milyen hasznos funkciói vannak a számítógépes billentyűzetnek, valamint tippeket adtunk, hogy miként tudjuk felgyorsítani a mindennapos számítógép használatot. A következőkben betekintést nyerhetünk a mai billentyűzet kialakulásának történetébe, és feltérképezzük, hol tartanak a modern szövegbeviteli lehetőségek.

Több mint 100 billentyű. De mit mire használunk?

A hagyományos klaviatúrán csoportokba rendezve helyezkednek el az azonos funkciójú billentyűk. A magyar billentyűzetre általában a 105 gombos billentyűkiosztás jellemző.

Miért nem ABC sorrendben?

Miért ez a furcsa billentyűzetkiosztás? A mai számítógépes billentyűzet őse az írógép volt, amelynek kezdetleges kialakítása teljesen eltért a most használt billentyűzetektől. Az első írógépeken ABC sorrendbe rendezték a betűket, de így a gyakran használt, egymás mellett lévő betűk lengőkarjai könnyen összeragadtak, megnehezítve a gépírók dolgát. Ezért a gépelés sebességének lassítására a gyakran használt billentyűket egymástól távol helyezték el. Így váltotta le az ABC billentyűkiosztást a mai QWERTY (magyar billentyűzeten QWERTZ), amely a bal felső sarok első hat billentyűjéről kapta a nevét. A QWERTY-vel kényelmesebbé vált a billentyűk leütése és gyorsabb lett a gépelés folyamata.

Billentyűzet nélküli eszközök

Az okostelefonok és táblagépek megjelenésével a billentyűzet működésének alkalmazkodnia kellett az eszközök fizikai adottságaihoz. Eltűnt a fizikai billentyűzet és helyét a virtuális klaviatúra vette át, így lényegesen sökkent az egy helyen megjelenített karakterek száma. A mobileszközökön a billentyűzet-használati szokásaink is megváltoztak: a lényegesen kisebb felület miatt a több ujjas gépelést felváltotta az egy- esetleg két ujjas koppintás.

Szövegbeviteli lehetőségek

Az okostelefonok és táblagépek fejlesztésénél is keresik azokat a megoldásokat, melyekkel kényelmesebbé és gyorsabbá tehetik a szövegbevitelt. Így jutottunk el odáig, hogy a nyomógombos mobiltelefonok gombjainak nyomkodása helyett ma már diktálással, sőt kézírásunkkal is képesek vagyunk szöveget alkotni. Az Invitel teljes infografikája

ITT

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.