Kajak-kenu: a következő olimpiai ciklusban is támogatja az EDF Démász a Szegedi VE-t + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kajak-kenu_evzaro018kf

Mint az a klub keddi, évzáró rendezvényén elhangzott: a következő olimpiai ciklusig, azaz a 2020-as, tokiói ötkarikás játékokig meghosszabbították a támogatási szerződést az EDF Démász és a Szegedi Vízisport Egyesület között. Az évzárón köszöntötték a klub 2016-os bajnokait, és szó esett arról is: amennyiben Budapesten rendezik a 2024-es olimpiát, akkor a Maty-ér ad otthont a kajak-kenu versenyeknek.

A szegedi egyesület 2016-os évzáró rendezvényén Dervarics Attila, a klub elnöke elmondta, a klubok országos pontversenyén mindkét szakosztály a harmadik helyen végzett, így eredményes esztendőt zárhattak idén, reményei szerint pedig jövőre egy fokot még előre is tudnak lépni ezen a lépcsőn. Kiemelte, fontos az őszinteség is, így a sikertelenségről is szót kell ejteni, hiszen egy évvel ez előtt arról beszélgethettek, hogy akár 4-5 szegedi versenyző is ott lehet Rióban, de minimum két részvétellel számoltak, azonban végül nem jutott ki Rióba egy szegedi sem. “Szándékosan nem kudarcról beszélek, hiszen a három fiatal versenyzőnk, Matyasovszki Dániel, Nádas Bence és Birkás Balázs is nagyon szépen szerepeltek a válogató versenyeken, de a második hely nem elég ahhoz, hogy kijussanak az olimpiára. Vajda Attila esetében bekövetkezett az a törvényszerűség, amit mindig is tudtunk, hogy előbb-utóbb be fog következni, hogy jön a trónkövetelő, 12 éves uralkodása után kénytelen volt átadni a lehetőséget az új generációnak” – fogalmazott Dervarics Attila, aki úgy folytatta: Kárász Anna esetében másról volt szó, hiszen egy vezetői döntés akadályozta meg abban, hogy ott legyen Rióban, ezt továbbra is szakmaiatlan döntésnek tartják, ebből a tapasztalatból pedig a klubvezetésnek is tanulnia kell, így hozzá kell szoktatniuk a versenyzőket ahhoz, hogy a vízen nem számíthatnak külsős segítségre. Úgy folytatta, egyesületük célja, hogy a hozzájuk kerülő fiatalokat eljuttassa oda, ahova tehetséges és szorgalma alapján alkalmas, de egy jó egyesület ismérve az is, hogy elismerik a közösségért végzett munkát, így reméli, hogy a szegedi klub is ebbe a körbe tartozik, egyúttal köszönetet mondott a támogatóknak, akik megteremtik azt a biztos hátteret, ami nélkül nem végezhetnének eredményes munkát.

kajak-kenu_evzaro019kf

Eric Mansuy, az EDF Démász Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, 2016 egy különleges év volt, hiszen idén rendezték az olimpiát – az oda vezető út sem volt könnyű a legtöbbeknek, egyeseknek sikerült a legjobbjukat nyújtani, míg másoknak erre még várniuk kell, de a legfontosabb, hogy a fiatalok előtt legyenek példaképek. A cég és az egyesület kapcsolata 2001 óta íródik, az óta névadó szponzora a szegedi klubnak az EDF Démász, amely büszke azokra az eredményekre, amelyet a Szegedi Vízisport Egyesület sportolói elértek, a klub folyamatosan szállítja a jobbnál-jobb eredményeket, és a világ élmezőnyébe tartozik. Az együttműködésük kiváló példa arra, hogy mennyi hasonlóság van közöttük, hiszen mindkét fél a fiatal generációra fókuszál, a klub persze nevelési, míg a cég üzleti szempontból próbálja ezt megtenni. “Egy sportklub is csak abban az esetben tud eredményesen működni, ha biztos háttér áll mögötte. Mi a kollégáinknak próbáljuk ugyanezt biztosítani.Örülünk annak, hogy ezzel az együttműködéssel számos híres magyar sportolót tudunk támogatni, ők szemléltetik azt, hogy milyen magas színvonalú a magyar vízisport élet, büszkék vagyunk erre, hogy az EDF Démász részese lehet ennek a sikernek. A meglévő együttműködésünket megújítjuk egészen 2020-ig, a következő olimpiai játékokig” – jelentette be a cég elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, támogatásuk egy biztos pénzügyi hátteret jelent a következő négy évben, nem csak a sportolók, hanem az edzők számára is, ennek segítségével pedig megismételhetik a múlt sikereit a jövőben is, de a tehetséggondozás, a tömegsport és az iskolai tevékenység is fejlődhet a következő években.

A klub egyike a város által kiemelten támogatott sportegyesületeknek, így a város részéről Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester beszédében elmondta, a Maty-éren megrendezett Olimpiai Reménységek Versenye megmutatta azt, hogy van jövő és erő ebben a sportágban Szegeden, a város pedig a kajak-kenu fővárosa is egyben. Mint kitért rá, a város természetszerűleg elkötelezett a sportág iránt, így az önkormányzat kiemelt működési támogatásban részesíti az egyesületet a következő négy évben is.

Az eseményen részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára is, aki úgy fogalmazott, a szegedi klub versenyzői is hozzájárultak ahhoz, hogy az U23-as világbajnokságon a magyar csapat volt a legeredményesebb, reményei szerint pedig a teremben is helyet foglaltak azok a versenyzők, akik a következő két olimpián majd dicsőséget hozhatnak az országnak. Megerősítette, amennyiben Budapest pályázata nyer a 2024-es olimpiai rendezést illetően, akkor a Maty-éri pályán rendezik a kajak-kenu versenyeket, amelyre 2017 májusában is figyelni fog a világ, hiszen itt rendezik majd a Világkupát.

Az EDF Démász Szegedi VE versenyzői közül 2016-ban 31 versenyző vett részt a különböző nemzetközi versenyeken, ahol összesen 30 érmet nyertek, 165 versenyző térhetett haza éremmel, míg 81-en szereztek magyar bajnoki címet, a hazai országos versenyekről pedig 145 darab érmet gyűjtött be a klub. Az est végén minden bajnokát és érmet nyert versenyzőjét, és edzőjét köszöntötte a klub, majd a hagyománynak tekinthető közös kép is elkészült.

no images were found

Előző sztori

Szerdai programajánló: Dr. Rock Klubja, Trollok

Következő sztori

Vízilabda: a fővárosban is kikapott, így búcsúzott a Magyar Kupától a Szeged