Írjon nekünk

Közélet

Jövő péntektől indulnak a Szegedi Karácsonyi Hetek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

karacsonyi_vasar_sajttaj001kf

November 25-étől december 24-ig tartanak a Szegedi Karácsonyi Hetek, ahogy azt már megszokhattuk, a tradicionális Széchenyi téri advent mellett a megújult Dóm téri kézművesvásár, és a Dugonics téri gasztro helyszín teszi teljessé az ünnepi heteket.

A szerdai sajtótájékoztatón Németh István, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője elmondta, a Szegedi Karácsonyi Heteket hivatalosan november 25-én, 16 óra 20 perckor nyitják meg, amikor is felgyúlnak a karácsonyi fények. Ezt követően a Széchenyi térről induló gólyalábas felvonulás a Dugonics tér-Árpád tér-Apáthy István utca vonalon jut el a másik helyszínre, a Dóm térre. Az előkészítő munkálatok már javában zajlanak a Széchenyi téren, ahol több mint félszázan árulják majd termékeiket, ezen a helyszínen a karácsonyi ajándékok dominálnak majd. A Dóm tér a kézműveseké lesz a főszerep, mind az ajándékok, mind a gasztronómiát tekintve, ahol 30 árus fog árulni, ismét lesz szalmalabirintus, a gyerekeknek pedig Mesés Kastélyt építenek, ahol Csukás István „életnagyságú” hősei várják a kicsiket. „Valljuk be őszintén, a karácsony a gyerekekről szól, ezért szeretnénk ezért a gyönyörű téren igazi szórakozást teremteni számukra” – fogalmazott Németh István, aki hozzátette, a gyerekek számára a Széchenyi tér is tartogat látni valót, az Angyalvárban Szeged nagy meséskönyvéből fognak meséket felolvasni, valamint karácsonyi díszek készítésére is lesz lehetőség, Szeged óriáskockái mellett, amelyet idénre bővítettek. A két főhelyszín mellett a Dugonics téren, azaz a nyugalom szigetén is várják az érdeklődőket: a csodaszarvason túl vendéglátó-blokkot állítanak fel.

Tóth Géza, a Rádió 88 tulajdonos-ügyvezetője a Dóm téren felállított Szeretetkuckóról kifejtette, november 25-től indul az adománygyűjtés, amellyel az ünnepeket egészségügyi intézményben egyedül töltő emberek számára szeretnének segíteni a Szeged Első Lions Club, valamint a Magyar Vöröskereszt aktivistáinak közreműködésével. Mint arra Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatója kitért, egy kisebb szatyornyi felajánlást várnak, elsősorban tartós élelmiszerrel, könyvvel, vagy egészségügyi eszközzel megtöltve, aktivistáik pedig folyamatosan ott lesznek az adománypontnál, és segítenek eljuttatni a felajánlásokat. Bródy János, a Szeged Lions klub elnöke úgy fogalmazott, reméli, hozzá tudnak tenni az esemény sikerességéhez, és igyekeznek megszépíteni a rászoruló emberek életét, elsősorban aktivisták segítségével tudnak hozzájárulni ehhez, de a klub tagjai is igyekeznek segíteni a rendezvényt.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft ügyvezetője úgy nyilatkozott, a kollégái a nyár vége óta végzik munkájukat a díszkivilágítással kapcsolatban, amely több tíz kilométernyi fényfüzér átvilágításával zajlik. Általában éjfél és hajnal három között tudják ezt a munkát végezni, így nem akadályozzák a forgalmat, amikor kosaras autókkal vizsgálják át az érintett szakaszokat. Hozzátette, minden évben készülnek meglepetéssel, így idén az Anna kút pergoláját díszítik fel egy fényhálóval, a másik újdonság pedig a Híd utca díszítése, a Posta és a hídfő közötti szakasz trolibusz-átkötéseit felhasználva tudják beépíteni és felfüggeszteni a fényfüzéreket. Jövő hét hétfőn, azaz november 21-én állítják a helyére a csodaszarvast a Dugonics térre, majd kedden Szeged karácsonyfáját is felállítják. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, bár a közlekedést akadályozza a munkafolyamat, de senki arcán nem látott még bosszúságot e miatt. Mint azt Makrai László portálunknak elmondta, a fények pénteki meggyújtásával lesz teljes a karácsonyi hangulat a városban. Tóth Géza úgy zárta, a szegedi gyerekeket arra kérik, hogy írják össze ez évi jó cselekedeteiket, valamint kívánságlistájukat, amelyet pénteken a Mikulás segítőjének átadhatnak, közülük pedig a szerencsések a Széchenyi téren találkozhatnak is a szegedi Mikulással.

A Szegedi Karácsonyi Hetekre megújul és karácsonyi köntöst kap a Dugonics téri szelfi-pont is, így új, karácsonyi hangulatú fényképek készítésére is lesz lehetőség.

Balhé

Újabb szegedi vezető bírót vádol elfogultsággal a PS

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ez a közismert bíró ítélte el a Fidelitast is az elhíresült börtönválogatottas plakát miatt. Nem sokkal később jogerős, elmarasztaló ítélet született a városvezetőkkel szemben. A férfi ex-felesége önkormányzati cégeknek dolgozik, a bíró mégis csak egy esetben jelentett összeférhetetlenséget, a többiben, ahol önkormányzati cégek vettek részt, nem – állítja a lap. Ez már a sokadik szegedi […]

Tovább olvasom

Közélet

Surján László mond beszédet Szegeden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ismét közös szervezésű programmal emlékezik a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára.

Tovább olvasom

Közélet

Püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

Tovább olvasom

Aktuál