IV. Károly életét és megkoronázásának körülményeit járják körbe a szegedi konferencián + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fogadd_a_koronat010kf

A konferencián a Habsburg-családot Habsburg György felesége, Eilika képviselte, aki felidézte, hogy Habsburg Ottó miket mesélt neki IV. Károly koronázásáról. A rendezvény csütörtökön is folytatódik több helyszínen.

Újból Szeged adott otthont 2014 után egy újabb, az utolsó magyar királyról, IV. Károlyról szóló konferenciának. Az uralkodó mellett a korról és a kortársakról is szó esett, illetve szó esik. Az ismert szegedi kutatók mellett olyan országosan ismert történészek is beszéltek az I. világháború utolsó éveiről, mint Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, vagy Ságvári György, az egyenruhák szakértője. A „Fogadd a koronát…” címmel szervezett konferencia életre hívói az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, az SZTE Magyar Jogtörténeti Tanszéke és Európai Jogtörténeti Tanszéke, az MTA SZAB Jogi Szakbizottsága és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem.

Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem rektor-helyettese, osztrák tiszteletbeli konzul rámutatott, az utolsó magyar király koronázásáról, történelmi szerepéről szól a konferencia. A koronázás a művészet lehetőségeivel, a populáris kultúra, a modern média eszközei által megörökített esemény volt. Az emberről, az individuumról, a családtagról, az uralkodóról szól a rendezvény. Külön örömet jelent számára, hogy IV. Károly unokája, Habsburg György elvállalta a védnökséget.

karolykiraly„Nem először tartanak hasonló rendezvényt Szegeden. Fontos egy ilyen jubileumi tudományos ülés, mert december 30-án lesz a koronázás századik évfordulója” – hangsúlyozta Kozma József, a kulturális bizottság elnöke. Úgy gondolja, Szeged közössége, s az önkormányzat számára a legizgalmasabb az, hogy az akkori események, a mai kutatások milyen fényt vetnek történelmünk ezen időszakára, valamint napjainkra. Matematikusként egy háromszög elemei segítségével jellemezte a koronázási szertartást: van egy szimbolikus tárgy, a Szent Korona, egy koronás fő, IV. Károly és egy társadalom, a hon, a nemzet egésze. „Minden közösségnek meg kell, hogy legyen a határozott véleménye a nemzet egyes korszakairól, a vitákat olyan tudósoknak kell segíteni, akik hozzá tudnak adni a vitához” – tette hozzá. Szerinte Szeged életét legalább két jeles Habsburg személy is meghatározta, Ferenc József király és Erzsébet királyné, akik a város újjáépítésében fontos szerepet játszottak, ezért a városháza dísztermében is megtalálható képük.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem a Habsburg-családot, örülök, hogy másokat is érdekel e téma – mondta Habsburg Eilika, Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott követ felesége, aki a 2024-es budapesti olimpia népszerűsítése miatt távollévő férjét képviselte. Habsburg Eilika úgy látja nemcsak a koronázásról, hanem az egészet övező történelmi körülményeket is vizsgálni kell. Szerencsésnek érzi magát, hogy beszélhetett apósával, Habsburg Ottóval, IV. Károly király fiával, aki elmesélte, hogy miként emlékszik vissza erre az időszakra. Megjegyezte, természetesen egy négy éves gyerek persze másképp látta ezt a világot, mint napjaink tudósa. A trónörökös 1989-ben végigsétált újból a koronázás útvonalán, minden sokkal kisebbnek tűnt számára, de még eszébe jutottak a szép díszmagyar ruhák a világégés közepén tartott szertartásról. Habsburg Ottó száműzetésük alatt sokat beszélgethetett apjával, kirándultak, ekkor tudta meg, hogy mit jelentett Károly számára a koronázás. Eilika elmondta, kétszer próbált visszatérni apósa apja, nem tudni, hogy mi lett volna, hogy ha ez sikerült volna.

A konferencia szerda délelőttől egészen csütörtök délutánig zajlik több helyszínen. A pontos programot az alábbi cikkünkön keresztül érhetik el.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Három autó ütközött kedden reggel a Bertalan hídon

Következő sztori

Moholy-Nagy László grafikáiból nyílik kiállítás a Móra-múzeumban

Legutóbbi hasonló cikkek