Közélet

Hat katonasírra leltek a vásárhelyi Dilinka temetőben

Hat katonasírra leltek a vásárhelyi Dilinka temetőben

2016. november 1., kedd
Hat katonasírra leltek a vásárhelyi Dilinka temetőben
Hadisirgondozas_Dilinka_temeto_16-11-01_002

A halottainkra történő emlékezés jegyében szervezett hadisír-gondozást a Történelmi Vitézi Rend október 29-én. A hódmezővásárhelyi Dilinka temetőben hat, eddig ismeretlen katonasírt fedeztek fel és hoztak rendbe, illetve tucatnyi, az elmúlt években már felújított fejfát szépítettek meg a vitézek és a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai.

A Történelmi Vitézi Rend tagjai a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjaival és néhány segítővel együtt kiegészülve szombaton délelőtt egy névjegyzék és térkép alapján próbálták megkeresni nyolc, eddig ismeretlen helyen nyugvó katona sírját a Dilinka temetőben. Hat fejfára leltek a sírgondozók, illetve több olyan családi, borostyánnal eltakart sírboltot is felfedezetek, ahol idegenben elesett és eltemetett vérüknek állítottak emléket családtagjaik. A kutatást követően e sírokat kiszabadították a növényzet fogságából, a fejköveket letakarították, a feliratokat újraírták, a sírhantokat megigazították és új nemzeti színű szalagot kötöttek fejkövekre. A Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság november 2-án, szerdán este 6 órakor a Szent István templomnál, a Szent Jobb országjárásárát megörökítő emléktáblánál eleveníti fel a Felvidék déli, magyarlakta sávjának 1938. évi visszacsatolását. Első szent királyunk kézereklyéjének vásárhelyi "megpihenésére" emlékeztető felirat szerint "ősi hazánktól elszakított magyarok és területek egy része e jubileumi szentévben tért vissza az anyaországhoz". Az 1939-ben felvésett szöveg az 1938. november 2-án ratifikált első bécsi döntése utal, melynek következtében a trianoni békediktátum határozatát felülírva néhány évig újra magyar zászló leng(het)ett Komárom, Nyitra, Losonc, Kassa, Munkács, Ungvár és Beregszász középületein és közterein. A Halottak napi tisztelgés jegyében az emlékezők a Katolikus, az Arany és a Kincses temető hősi parcelláiban gyújtanak mécseseket a hazáért életüket áldozó katonák sírjainál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.