Írjon nekünk

Közélet

Nem várnák meg a népszavazást – ha nem jutnak dűlőre az algyőiekkel, a görög cég máshol építi fel üzemét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

vegyi_uzem_forum016kfFórumról fórumra szinte ugyanazok a kérdések merülnek fel az Algyő mellett építkezni kívánó görög vegyi üzemmel kapcsolatban. Hol helyezkedik majd el a gyár, mennyire veszélyes, és miért éri meg a település számára, hogy még egy üzem épüljön a környékükön. Csütörtök este személyesen a projektmenedzserektől kérdezhettek a helyiek, akik viszont kijelentették, ha hamarosan nem tudnak megegyezni, más területet keresnek maguknak az építkezésre, s Algyő így jelentős iparűzési adótól esik el a jövőben.

Számtalan értekezés folyt már Algyőn azzal kapcsolatban, akarják-e a helyiek és milyen feltételekkel a görög vegyi üzem létesítését, mely tulajdonképpen a 47-es út szomszédságában, a MOL-töltőállomás mellett épülne fel. A bizonytalanok népszavazásra bocsátanák a kérdést, ennek szükségességében viszont a polgármester és még jó néhány algyői lakos, nem osztozik. A csütörtöki fórumon komoly szópárbaj vette kezdetét a két tábor között: míg a lakosság egyik fele a károsanyag-kibocsátás és a gyerekek miatt aggódik, addig a többiek azt mondják, a MOL mellett nincs mitől tartaniuk. Nagyjából a kétórás fórum felénél az egyik résztvevőt annyira elragadták az indulatok, hogy trágár szavakkal illette vitapartnerét.

Terrortámadás esetén sincs mitől félni, akár holnap építkeznének

Vasileios Papaioannou, a K&P Chem Kft. projektmenedzsere leszögezte, ha a közeljövőben nincs egyetértés a beruházó és a helyiek között, úgy kénytelenek lesznek máshol megvalósítani a vegyi üzemet. Hangsúlyozta azt is, nyitott a kérdésekre, testvérével éppen azért érkeztek, hogy meghallgassák és ha tudják, megcáfolják az aggodalmakat. A sokadik kérdésre, miszerint a károsanyag-kibocsátás hogyan hat majd a környékre (általános iskola, gyógyfürdő, sportlétesítmények, MOL-telephely) elmondta: nem illékony és nem is robbanékony anyagokkal dolgoznak majd a tisztítószer alapanyagokat gyártó üzemben, egyedül a folyékony anyagok kiömlése lehet veszélyforrás, de szerinte attól sem kell tartani, hiszen dupla falú védelmi gátrendszer határolja majd a gyárat. Terrortámadás, földrengés és árvíz, vagyis a legrosszabb forgatókönyvek esetén sincs mitől tartania a lakosoknak – próbálta őket megnyugtatni, majd azzal a képpel élt: az Algyő mellé tervezett üzem csak annyira lesz veszélyes, mint egy robbanómotoros autó.

vegyi_uzem_forum006kf

Miután újra körbejárták a szokásos témákat, újdonságként elhangzott, a K&P Chem Kft. akár már holnap megkezdené a beruházást, ez esetben egy év alatt felépülhetne a létesítmény, munkát biztosítva vegyészeknek, technikusoknak és IT-szakembereknek is. Vasileios Papaioannou rávilágított arra, ha az algyőiek bizalmat szavaznak nekik, úgy az üzem köré idővel logisztikai cégek is betársulhatnak, s egy logisztikai-termelési központtá nőhetné ki magát a terület. Ez egyébként az európai gyakorlat, számos további munkahelyet teremtene így. A cég tervezett forgalma egyébként évi 50 millió euró, ennek egy részét fizetné iparűzési adóként Algyőnek a vállalat.

Ha nem kérnek belőlük, elmennek

A görög projektmenedzser hozzátette, a maguk részéről a párbeszédre hajlanak, a népszavazási kezdeményezés, a 47-es út betonelválasztóin megjelent feliratok és egyéb uszító közlemények azonban azt sugallják nekik, viszonyuk nem lehet üzleti. Úgy fogalmazott, ha népszavazásra kerül sor, úgy elmennek Algyőről. Molnár Áron polgármester ehhez kapcsolódóan elmondta: veszélyes játékot űznek a kezdeményezők, hiszen a befektetők egyértelművé tették álláspontjukat, a több millió forintos költségű szavazást viszont akkor is meg kell tartaniuk, ha valódi tétje már nincs. Emlékeztette a jelenlévőket, ha körülbelül 440 aláírás összegyűlik a népszavazáshoz, úgy a képviselő-terület dönt majd róla, ha viszont 880 szignót is összeszednek, akkor kötelező kiírni. A népszavazás viszont semmiképpen sem történhet meg tavasz előtt, azt pedig a projektmenedzser is megerősítette, addig nem várnak az építkezéssel, inkább odébb állnak.

vegyi_uzem_forum010kf

Vasileios Papaioannou néhány gondolatban bemutatta a vállalatot is. A cég 1984-ben alakult, azóta folyamatosan jelen vannak Görögországban, Athénhoz közel, s terjeszkednek a világ más államaiban is. Az új beruházás ideális helyszínének egy Szeged és Arad közötti sávot jelöltek meg először, itthon és Romániában is helyszíni tanulmányokat folytattak, végül a Magyar Vállalkozásfejlesztési Ügynökség közreműködésével úgy találták, az infrastrukturális feltételeknek megfelelően itt kezdődhet meg az építkezés.

Közélet

Hiába figyelmeztetik a vendégeket, sokan továbbra is etetik a galambokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Fennáll a veszély, hogy tartósan a Virág cukrászdához szoknak a galambok.

Tovább olvasom

Hírzóna

Költségvetési rendeletet alkot a megyei közgyűlés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján az egykori  Csanád megye nevével egészül ki a megye elnevezése.

Tovább olvasom

Közélet

Elkezdődött a Szőke Tisza roncsainak kiemelése Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A hajó várhatóan péntekre kerül a szárazföldre.

Tovább olvasom

Aktuál