Bulvár

Fegyőröket hallgattak meg a nagyfai fogolyzendülés ügyének tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken

Fegyőröket hallgattak meg a nagyfai fogolyzendülés ügyének tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken

2016. november 15., kedd
Fegyőröket hallgattak meg a nagyfai fogolyzendülés ügyének tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken
Illegális bevándorlás - Elõzetes letartóztatásba kerültek

Fegyőröket hallgattak meg a tavaly októberben, a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen történt fogolyzendülés miatt indult per keddi tárgyalásán, a Szegedi Törvényszéken.

Az ügyészség hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgárt társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádol. Tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet érintett körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A tárgyaláson meghallgatott fegyőrök elmondták, október 23-án a reggeli létszámellenőrzéskor az egyik zárkába nem tudtak bemenni, mert a fogvatartottak eltorlaszolták az ajtót egy kettétört emeletes ággyal. A zárkában lévő nyolc őrizetes nem fogadott el ételt, italt, azt követelték, hogy engedjék el őket. Ahogy a körletben elterjedt a híre a történteknek, egyre több őrizetes vált nyugtalanná, egy zárka ablakát be is törték. Aznap délelőtt az Európa Tanács emberi jogi delegációja érkezett az intézetbe, amíg ott voltak, addig nyugalom volt, de kora délután újrakezdődött a hangoskodás, ablakokat, ajtóüvegeket törtek ki, a zendülés átterjedt a teljes körletre. Az egyik fegyőr szerint mindent üvegszilánkok borítottak. A fűtéscsövet is eltörték, ömleni kezdett a víz, ezért el kellett zárni a fűtést és áramtalanították az épületet. Részleges riadót rendeltek el, a fegyőrök attól tartottak, hogy a fogvatartottak kitörnek a szektorukból, ezért visszavonultak a szolgálati helyiségükbe. Este rendőri erősítés és a büntetés-végrehajtás műveleti csoportja is a helyszínre érkezett. A folyamatos tárgyalások hatására az intézetben enyhült a feszültség, este tíz óra után pedig a zendülés kiindulópontjául szolgáló zárka eltorlaszolását is megszüntették. A tárgyaláson csak a szerbiai vádlott jelent meg. A férfit időközben embercsempészet miatt jogerősen egy év - a végrehajtásában három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték, és négy évre kiutasította Magyarország területéről. Az elmondása szerint 1995-ben Újvidéken született vádlottról kiderült, hogy nem anyakönyvezték, semmilyen hivatalos okmánya sincs. A férfi két nevet is használt, a bíróság a keresztlevele alapján próbálja majd tisztázni a személyazonosságát. A perben jövő februárban születhet elsőfokú ítélet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.