Közélet

Emelkedett az anyatej literára, Szegeden naponta 20 litert fogadnak

Emelkedett az anyatej literára, Szegeden naponta 20 litert fogadnak

2016. november 6., vasárnap
Emelkedett az anyatej literára, Szegeden naponta 20 litert fogadnak
cumisuveg_anyatej_csecsemo

Utoljára több mint tíz éve emelkedett az anyatej ára, október 17-től azonban az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot ér egy liter anyatej. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság azt reméli, a juttatás emelésével javíthatnak az anyatejleadók számán. Szegeden naponta közel 20 liter tej érkezik a leadó állomásra.

Nemrégiben jelentette be

Novák Katalin

család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le a tejet. Az összeget utoljára 2002-ben emelték, a tendencia ezért országos szinten az volt, hogy egyre kevesebben adták le felesleges tejüket a gyűjtőállomásokon. Az államtitkár kiemelte, ma csak minden második gyermek kapja meg azt a lehetőséget, hogy féléves koráig anyatejet kapjon, ezen az arányon szeretnének javítani a juttatással, amely továbbra is adómentes jövedelmet jelent. A szegedi Anyatejgyűjtő Állomáson naponta valamennyi csecsemőnek átlagosan 2,5 deciliter-5 deciliter tejet tudnak kiadni, vagyis körülbelül napi 20 liter anyatejet vesznek át a nélkülözhetetlen táplálékból. A Kossuth Lajos sugárúti állomásra elsősorban Szeged és vonzáskörzetéből érkezik tej az édesanyáktól, ami a szállításból adódó anyagi terheken túl azért van így, mert Csongrád megye kivételes helyzetben van két gyűjtőállomásával. A Tisza-parti város mellett Hódmezővásárhelyen is gyűjtik az anyatejet. Az anyatejleadást szigorú vizsgálatok előzik meg, többek között HIV- és székletvizsgálatot végeznek, illetve tüdőszűrő vizsgálatra is szüksége van az anyáknak. Anyatejet csak olyan édesanya adhat le, aki nem szed a szoptatást veszélyeztető gyógyszert, illetve akinek nincs káros szenvedélye. „A leadott mennyiségtől függ, mekkora összeget tudunk fizetni az anyatejért. A leadott tejet millilitere mérjük, s bár az édesanya naponta akár többet is leadhat a napi 200 milliliter minimum mennyiségnél, 800 milliliternél többet nem tudunk fogadni és kifizetni” – mondta portálunknak

Baloghné Fűrész Veronika

vezető védőnő,. Hozzátette, rendelet szabályozza, hogy anyatejet kis súllyal született babák, koraszülöttek, illetve fejlődésben lemaradt csecsemők kaphatnak. „Havonta körülbelül 35-40 édesanya ad le tejet, a mennyiséget tekintve nagyon változó, hogy mennyit. A statisztikák alapján naponta közel 20 liter anyatej a feldolgozott mennyiségünk” – folytatta. Megtudtuk, a csecsemők napi tápanyag szükségletét nem csak a gyűjtőállomásról kiadott női tejből fedezik, nagyjából 2,5 deciliter-5 decilitert tudnak kiadni azoknak a kicsiknek, akiknek előzetesen a házi gyermekorvos receptre kiírta az anyatejet. Ha a gyerekek ennél többet igényelnek, úgy a szülők a csecsemő életkorának megfelelően tápszerrel vagy gyümölcslevekkel pótolhatják a nélkülözhetetlen táplálékot. Kivételt képeznek a „korlátozás” alól a gyermekklinika koraszülött osztályán gondozott babák, akiknek a teljes napi táplálékát a szegedi anyatejgyűjtő állomás fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.