Közélet

Éghajlatkutató: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek

Éghajlatkutató: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek

2016. november 16., szerda
Éghajlatkutató: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek
tornado_vihar

A megfigyelések szerint egyre gyakoribbak az olyan szélsőséges időjárási események, amelyek korábban emberöltőnként csak egyszer fordultak elő - hangsúlyozta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlatkutatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Lakatos Mónika példaként említette, hogy 2016-ban a legnagyobb hatással járó szélsőséges esemény a Matthew hurrikán volt, amely főleg Haitit érintette, a Karib-térségbeli ország 2010-ben is humanitárius katasztrófát szenvedett el. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) friss jelentésének előrejelzése szerint 90 százalék az esély arra, hogy az idei lesz az eddig mért legmelegebb év a világban. Lakatos Mónika elmondta, hogy a növekvő tendencia évek óta tart, a múlt évi, de már a 2014-es év is globálisan a legmelegebbnek számított. Hozzátette: ez a melegedés az éghajlatváltozás nyilvánvaló tünete, megjegyezve: lesznek olyan területek, amelyek a klímaváltozás nyertesei lesznek, de többen lesznek, akik káros hatásokat fognak elszenvedni. Példaként említette, hogy Magyarországon a tenyészidőszak kezdetet korábbra tolódott, ami lendítheti a mezőgazdasági termelést. Ugyanakkor viszont éves szinten csökkent a rendelkezésre álló vízmennyiség, mert kevesebb napon hullik csapadék, s az is koncentráltabban, intenzívebben. Így ez a mezőgazdaság számára kihívást jelenthet. Lakatos Mónika kitért arra is, hogy az Északi-sark térségénél a legnagyobb a melegedés. Az olvadó jégtáblák közelében a kontinensek gleccserei is intenzívebben olvadnak - fejtette ki a szakértő, megjegyezve: Grönland jege is korán elkezdett olvadni. Az évszázad közepére teljesen jégmentessé válhat a térség - tette hozzá. A meteorológiai szolgálat kutatója ugyanakkor úgy véli, a klímaegyezmény fontos lépés volt, s ha az abban foglalt vállalásokat valóban teljesítik, az optimizmusra adhat okot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.