Bőrrel érintkező termékeket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ruha_szovet_ing

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei 72 olyan terméket vizsgáltak meg amelyek az emberi bőrrel gyakran, tartósan vagy szorosan érintkeznek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában végzett vizsgálatok a bőrrel érintkező festett ruházati kellékekre, ezen belül is az alsóneműkre (például zokni, férfi és női fehérnemű), illetve a bőrből készült termékekre (például óraszíj, karkötő, pénztárca) terjedtek ki.

A szúrópróbaszerűen mintavételezett 72-féle termék között 22-féle textiltermék, valamint 50-féle bőrből készült kiegészítő szerepelt. A mintavételezett 22-féle textiltermék (10-féle alsónemű, 6-féle atléta és 6-féle zokni) esetében a címkén szereplő nyersanyag-összetételt, valamint a tiltott azoszínezék-tartalmat vizsgálták a szakemberek.

A nyersanyag-összetételt mikroszkóppal vizsgálták a szakemberek, 22-féle termék közül 8-féle termék esetében merült fel kifogás a jelölt nyersanyag-összetételre vonatkozóan. A kifogásolt termékek esetében a szálösszetétel nem megfelelően került feltüntetésre, például a termék címkéjén „100% PAMUT” jelölés szerepelt, azonban a vizsgálat során megállapításra került, hogy a termék – a pamut mellett – poliészter és elasztán szálakat is tartalmaz, ezáltal a termék jelölése megtévesztheti a fogyasztót.

A nyersanyag-összetétel meghatározása mellett sor került tiltott azoszínezék-tartalom vizsgálatára, hiszen egyes azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel bomlásuk során rákkeltő hatású vegyületek (aromás aminok) keletkezhetnek. A vonatkozó rendelet szerint a határérték az azoszínezékekből származó aromás aminokra vonatkozóan ≤30 mg/kg. Az előírt biztonsági követelmények szempontjából valamennyi termék megfelelt a jogszabályban meghatározott értéknek, azaz veszélyes, tiltott azoszínezék alkalmazása nem volt kimutatható egyetlen termék esetén sem.

A textiltermékek mellett mintavételezett 50-féle bőrtermék (38-féle festett bőr kiegészítő, és 12-féle natúr bőr) is vizsgálatra került. (például: karkötő, öv, pénztárca, óraszíj.)
A 38-féle festett bőrből készült terméknél tiltott azoszínezék-tartalom, valamint króm(VI) tartalom, a 12-féle natúr bőrből készült termék esetén króm(VI) tartalom meghatározásra került sor.

Tiltott azoszínezék-tartalom szemontjából valamennyi bőrtermék megfelelt az előírt biztonsági követlménynek, króm(VI) tartalom szempontjából azonban 1-féle kulcstartó esetében merült fel kifogás, mivel a mért króm(VI) tartalom a határérték közel négyszerese volt. A hat vegyértékű krómvegyületek erősen mérgezők és rákkeltők. A bőrrel érintkezve felszívódhatnak, valamint allergiát, bőrgyulladást és kifekélyesedést okozhatnak. A nem megfelelő termék kapcsán a kormányhivatal intézkedik annak forgalomból való kivonásáról és a fogyasztóktól való visszahívásáról, tekintettel arra, hogy a termék használata során fennáll az egészségkárosító hatás kockázata.

Előző sztori

Taekwon-do: két algyői érem az Országos Diákolimpiáról

Következő sztori

Fidesz: jelentős béremelés indulhat a versenyszférában