Egyetem

Az SZTE részvételével alakul Szegeden molekuláris orvostudományi kiválósági központ

Az SZTE részvételével alakul Szegeden molekuláris orvostudományi kiválósági központ

2016. november 15., kedd
Az SZTE részvételével alakul Szegeden molekuláris orvostudományi kiválósági központ

Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem részvételével alakul meg a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ. Az uniós Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatán több mint 15 milliárd forint támogatást elnyert projekt olyan orvosbiológiai kutatásokra koncentrál, amelyek a nem járványszerűen terjedő, de tömegeket érintő népbetegségekkel foglalkoznak, így például a rák, a magas vérnyomás, a reuma és a cukorbetegség.

Egy magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozása és az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése a célja annak a Szegedi Tudományegyetem részvételével megvalósuló projektnek, amely több mint 15 milliárd forint uniós támogatást nyert. A Szegeden létrejövő Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ olyan orvosbiológiai kutatásokra koncentrál, amelyek a nem járványszerűen terjedő, de tömegeket érintő - évente világszerte mintegy 30 millió áldozattal járó - népbetegségekkel foglalkoznak – tájékoztatott Martinek Tamás a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati rektorhelyettese. Kiemelte: a kutatómunkában külön hangsúlyt kapnak a Magyarországon is igen elterjedt immunológiai, daganatos, anyagcserés, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések, így például a magas vérnyomás, a reuma, a cukorbetegség és a rák. A szegedi új központ nagyban elősegíti az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazását és új terápiás módszerek kidolgozását a molekuláris medicina területén. A kutatóhelyek együttműködése révén létrejövő kiválósági központ erősíti a résztvevő intézmények kutatási potenciálját, új tudományos hálózatok kialakítását. Emellett cél a közös infrastruktúra-fejlesztés, valamint közös doktori képzések és klinikai kutatói tréningek megvalósítása. A kiválósági központ a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja együttműködésével valósul meg, a megvalósításában közreműködik az élettudományi kutatások terén az Európai Unió legsikeresebb központja, a németországi Európai Molekuláris Biológia Laboratórium. A kutatás-fejlesztés terén alacsonyabb teljesítményű európai országokban új kiválósági központok létrehozását elősegítő Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatának 10 nyertesét 27 ország 169 pályázatból választották ki két lépcsőben. A sikeres magyar pályázást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal koordinálta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.