Közélet

ÁSZ: szabálytalanságok az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásában

ÁSZ: szabálytalanságok az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásában

2016. november 8., kedd
ÁSZ: szabálytalanságok az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásában

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék a többségi állami tulajdonú ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Kft. vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozásában, és vagyonnyilvántartásában, de a vagyonnal való gazdálkodása és a vagyonváltozást eredményező döntések összességében megfeleltek az előírásoknak - közölte az ÁSZ az MTI-vel kedden.

A társaságot a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010-ben alapította, hogy az ELI (Extreme Light Infrastructure) nemzetközi lézeres kutatási infrastruktúra magyar lézerközpontjának építési projektjét előkészítse és a projekt megvalósítását koordinálja, a kiemelkedő jelentőségű kutató szuperlézer összeurópai összefogással megépülő kutatóbázisának egyik pillére legyen Magyarországon. A kutatási szervezet legfontosabb feladata volt a Strukturális Alapok forrásaira történő pályázás, az ELI nemzetközi konzorciumban való magyar részvétel és az ELI magyarországi berendezési és fejlesztési program koordinálása. Az ÁSZ az ELI 2011-2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét ellenőrizte. A számvevőszék megállapította: az ELI-HU NKft. vagyonának összetétele jelentősen változott, értéke többszörösére - kiemelten a 2013. évi 2,9 milliárd forintról a 2014. évi 14,4 milliárd forintra - növekedett az ELI-ALPS nagyprojekt megvalósításának előrehaladásával. A vizsgálat szerint a tulajdonosi joggyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a társaság tulajdonában és kezelésében lévő vagyonnal gazdálkodás feltételeit szabályszerűen kialakította. Az ELI-HU NKft. vagyonnal való gazdálkodása és a vagyonváltozást eredményező döntések a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak összességében megfeleltek. Az ELI-HU NKft. azonban nem alakította ki teljes körűen a szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit. A társaság számlarendjének kiegészítéséről nem gondoskodott, leltározási szabályzatának módosítását elmulasztotta, önköltség-számítási szabályzattal nem rendelkezett. Az ELI-HU NKft. vagyonnyilvántartását kialakította, azonban - a beszámolót alátámasztó leltárak hiányában - az nem volt szabályszerű - közölték. Az ÁSZ az MNV Zrt. vezérigazgatójának egy, az ELI-HU NKft ügyvezetőjének 12 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.