Közélet

Áder: az emigránsok egy részét a kommunizmussal visszatérő hazugságok űzték el

Áder: az emigránsok egy részét a kommunizmussal visszatérő hazugságok űzték el

2016. november 8., kedd
Áder: az emigránsok egy részét a kommunizmussal visszatérő hazugságok űzték el

Az 1956-os forradalom után emigrálók közül sokakat nem a leszámolás miatti aggodalom űzött el, hanem az, hogy a szabadságharc reményteli napjai után nem tudták elviselni a gondolatot, hogy visszatér a mindenhonnan ömlő hazugság, a cenzúra, a létbizonytalanság - hangsúlyozta Áder János államfő a Sydneyben, a helyi magyar közösség előtt elmondott keddi beszédében.

Az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal által eljuttatott beszédben a köztársasági elnök méltatta az ausztráliai magyarokat, amiért 1966-ban a Rookwood temetőben jelképes sírt állítottak a forradalom hőseinek, "hogy emlékezzenek és vele emlékeztessenek". A Hősök Keresztjének felállításával az ausztráliai magyarok az '56-os forradalom hősei előtt tisztelegtek, akik szerették családjukat és hazájukat, akik szabadságban és demokráciában akartak élni, akik ezért készek voltak meghozni a legnagyobb áldozatot - fűzte hozzá.

Áder János

az elmúlt napok, hetek megemlékezéseit felidézve elmondta: "emlékeztünk az októberi robbanást előidéző lelkiállapotra, a nyomasztó ötvenes évekre, (...) a lavinát elindító egyetemisták őszinteségére, a munkások kiállására, az október végi napok alig hihető, felszabadult örömére, a szabadság tiszta mámorára". A köztársasági elnök kiemelte: "a túlerő ellen mindhalálig küzdő magyarok hősiessége kivívta a világ csodálatát", a forradalom emléke a győztesek minden erőfeszítése ellenére sem merült feledésbe. Az egyenlőtlen küzdelem tragikus véget ért, de a szabadságharc "60 év óta velünk van, formál, alakít minket, hatással van életünkre". Úgy folytatta: hatvan év után is köszönet jár Ausztráliának, hogy "jó szívvel fogadta a magyarokat", az itt élő magyarság pedig egyszerre maradt hű a szülőföldhöz, és adta tehetségét, munkáját, szorgalmát választott hazájának. Az itteni magyarok körében már az első évforduló, 1957 óta nemzeti és közösségi ünnep október 23. - mondta, hozzátéve: Sydneyben minden esztendőben kibomlik egy eredeti 56-os lyukas zászló, amely "a haza, a vérrel megváltott szabadság, a legnagyobb szeretet jelképe". Hála és tisztelet illeti azokat, akik megőrizték, "akik '56 közvetlen élményét, azoknak a napoknak a lelkületét magukkal hozták, és ébren tartották mindmáig" - jelentette ki a köztársasági elnök. Áder János idézte Mindszenty Józsefet, aki szerint "az októberi szabadságharc népe példát mutatott az együttes hazaszeretetre". Ez nem azonos a külön-külön, személyesen bennünk élő ragaszkodással - jelentette ki az államfő. Az együttes hazaszeretet ismét nemzetet formált a sokaságból: összeadta az utcára vonuló bátrak szókimondását a bátortalanok titkos reményeivel, és egy lerongyolódott, viharvert népet olyan erőssé tett, hogy a fegyvertelen tüntetők lépteibe beleremegett a kommunista világrend alatt a föld - fogalmazott. A köztársasági elnök úgy zárta szavait: 1956 újabb tanúbizonyság arra, hogy létezik a széthúzót összefogó, a gyengét erőssé tevő, az egyest megsokszorozó, a távolságokon átívelő hazaszeretet, amely nem ismer lehetetlent, nem ismer túlerőt, és "amely nem marad el tőlünk akkor sem, ha el kell hagyni az otthont jelentő ismerős tájat". Áder János a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adott át

Józsa Erikának

, az ausztráliai Magyar Élet című hetilap szerkesztőjének,

Molnár György

tiszteletbeli konzulnak és

Deák Zoltánnak

, a sydneyi Délvidéki Magyar Szövetség elnökének. Az államfő ausztráliai látogatásán Victoria állam kormányzójával,

Linda Dessauval

is találkozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.