Áder: az emigránsok egy részét a kommunizmussal visszatérő hazugságok űzték el

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom után emigrálók közül sokakat nem a leszámolás miatti aggodalom űzött el, hanem az, hogy a szabadságharc reményteli napjai után nem tudták elviselni a gondolatot, hogy visszatér a mindenhonnan ömlő hazugság, a cenzúra, a létbizonytalanság – hangsúlyozta Áder János államfő a Sydneyben, a helyi magyar közösség előtt elmondott keddi beszédében.

Az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal által eljuttatott beszédben a köztársasági elnök méltatta az ausztráliai magyarokat, amiért 1966-ban a Rookwood temetőben jelképes sírt állítottak a forradalom hőseinek, “hogy emlékezzenek és vele emlékeztessenek”. A Hősök Keresztjének felállításával az ausztráliai magyarok az ’56-os forradalom hősei előtt tisztelegtek, akik szerették családjukat és hazájukat, akik szabadságban és demokráciában akartak élni, akik ezért készek voltak meghozni a legnagyobb áldozatot – fűzte hozzá.

Áder János az elmúlt napok, hetek megemlékezéseit felidézve elmondta: “emlékeztünk az októberi robbanást előidéző lelkiállapotra, a nyomasztó ötvenes évekre, (…) a lavinát elindító egyetemisták őszinteségére, a munkások kiállására, az október végi napok alig hihető, felszabadult örömére, a szabadság tiszta mámorára”.

A köztársasági elnök kiemelte: “a túlerő ellen mindhalálig küzdő magyarok hősiessége kivívta a világ csodálatát”, a forradalom emléke a győztesek minden erőfeszítése ellenére sem merült feledésbe. Az egyenlőtlen küzdelem tragikus véget ért, de a szabadságharc “60 év óta velünk van, formál, alakít minket, hatással van életünkre”.

Úgy folytatta: hatvan év után is köszönet jár Ausztráliának, hogy “jó szívvel fogadta a magyarokat”, az itt élő magyarság pedig egyszerre maradt hű a szülőföldhöz, és adta tehetségét, munkáját, szorgalmát választott hazájának. Az itteni magyarok körében már az első évforduló, 1957 óta nemzeti és közösségi ünnep október 23. – mondta, hozzátéve: Sydneyben minden esztendőben kibomlik egy eredeti 56-os lyukas zászló, amely “a haza, a vérrel megváltott szabadság, a legnagyobb szeretet jelképe”. Hála és tisztelet illeti azokat, akik megőrizték, “akik ’56 közvetlen élményét, azoknak a napoknak a lelkületét magukkal hozták, és ébren tartották mindmáig” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Áder János idézte Mindszenty Józsefet, aki szerint “az októberi szabadságharc népe példát mutatott az együttes hazaszeretetre”. Ez nem azonos a külön-külön, személyesen bennünk élő ragaszkodással – jelentette ki az államfő. Az együttes hazaszeretet ismét nemzetet formált a sokaságból: összeadta az utcára vonuló bátrak szókimondását a bátortalanok titkos reményeivel, és egy lerongyolódott, viharvert népet olyan erőssé tett, hogy a fegyvertelen tüntetők lépteibe beleremegett a kommunista világrend alatt a föld – fogalmazott.

A köztársasági elnök úgy zárta szavait: 1956 újabb tanúbizonyság arra, hogy létezik a széthúzót összefogó, a gyengét erőssé tevő, az egyest megsokszorozó, a távolságokon átívelő hazaszeretet, amely nem ismer lehetetlent, nem ismer túlerőt, és “amely nem marad el tőlünk akkor sem, ha el kell hagyni az otthont jelentő ismerős tájat”.

Áder János a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adott át Józsa Erikának, az ausztráliai Magyar Élet című hetilap szerkesztőjének, Molnár György tiszteletbeli konzulnak és Deák Zoltánnak, a sydneyi Délvidéki Magyar Szövetség elnökének.

Az államfő ausztráliai látogatásán Victoria állam kormányzójával, Linda Dessauval is találkozott.

Előző sztori

Szegeden is tiltakozó gyűlést tartott a Munkáspárt

Következő sztori

Tízéves a vásárhelyi Kapcsolat Központ és a Csodaház