Gazdaság

A vártnál kisebb költségvetési bevételkiesést okozott a sertés tőkehús áfájának csökkentése

A vártnál kisebb költségvetési bevételkiesést okozott a sertés tőkehús áfájának csökkentése

2016. november 8., kedd
A vártnál kisebb költségvetési bevételkiesést okozott a sertés tőkehús áfájának csökkentése

A várt 20-22 milliárd forint felét sem érte el a sertés tőkehús áfacsökkentése miatti költségvetési bevételkiesés - közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárpiaci főosztályának vezetője kedden Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Tarpataki Tamás

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett húsipari vállalati fórumon arról beszélt: az áfa mérséklése átfogó igény volt, nemcsak a sertés, hanem a többi élelmiszeripari ágazat részéről is. A magas áfa ugyanis - amellyel az élelmiszerek többsége forgalomba kerül Magyarországon -, jelentős csábítást jelent a csalásra, és rontja a versenyképességet, emellett az adónem megfizetésének elkerülése nagy költségvetési bevételkiesést okoz - fejtette ki. Hozzátette: az áfacsökkentés visszaszorítja a feketegazdaságot, mert egy bizonyos adómértéknél már "nem éri meg trükközni". A szaktárca javasolta ugyan, hogy az alapvető élelmiszereket sorolják az 5 százalékos áfakulcs alá, de a költségvetési bevételkiesés mértéke miatt egyszerre nem lehetett végrehajtani. Első lépésként a sertéságazatban 2014 január elsején az élő sertés és félsertés áfakulcsa csökkent 5 százalékra, az idén januárban pedig a tőkehús áfája mérséklődött erre a szintre. Ez utóbbit már a fogyasztók is érezték - tette hozzá. A tanácskozáson részt vevő készítménygyártókat képviselő

Bíró Antal

, a Gyula Hús Kft. termelés vezetője azt szorgalmazta, hogy az 5 százalékos áfát terjesszék ki a feldolgozókra, a készítmény-gyártókra is, hogy a termékpályának erről a részéről is eltűnjenek a szürke- és feketegazdaság szereplői.

Éder Tamás

, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy az általános forgalmi adó csökkentése a fair piaci verseny feltételeinek megteremtéséhez fontos eszköz. Az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy ahol az 5 százalékos áfakulcsot bevezették, ott lényegesen kisebb lett, sőt megszűnt az áfacsalás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.