Egyetem

A Radnóti-gimnázium csapata nyerte a Görgey Artúr Történelemversenyt

A Radnóti-gimnázium csapata nyerte a Görgey Artúr Történelemversenyt

2016. november 2., szerda
A Radnóti-gimnázium csapata nyerte a Görgey Artúr Történelemversenyt
gorgey_toriverseny_

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében immár nyolcadik alkalommal került sor a Görgey Artúr Történelemversenyre. Az idei évben különleges vendégeket fogadtak az általános iskolában, mivel a verseny témája a lengyel-magyar kapcsolatok voltak.

A Görgey Artúr Történelemversennyel azt a szándékot tűzték ki az alapítók, hogy erősítsék a határon túli magyar–magyar kapcsolatokat.

Mikó Valértól

, a Tisza-parti Általános Iskola történelemtanárától és versenyszervezőtől megtudtuk, a vetélkedő témakörei négyévente cserélődnek. Korábban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt a központban, máskor a magyarok első világháborús szerepét kellett ismerni a diákoknak, de volt már téma a Rákóczi–szabadságharc is. Idén a magyar-lengyel barátság jegyében a történelmi kapcsolatok ismeretéről adnak számot a diákok, háromfős csapatokba szerveződve. Az egész napos versenyre három lengyel nagyvárosból, Varsóból, Krakkóból, Łódzból érkeztek diákok, mind a magyar oktatási rendszernek megfelelő 7.-8. osztályos tanulók. Mikó Valér elmondta, annak érdekében, hogy a történelemverseny fair legyen, a résztvevők egy olyan kötetből készültek, melynek magyar és lengyel kiadása is van. A legügyesebb csapat kirándulást nyert Lengyelországba. A lengyel diákok és kísérőik szerdán érkeztek Szegedre, eddig közös játékokkal, ismerkedéssel töltötték az időt. Pénteken városnézéssel indul a reggel, amelynek keretében a résztvevők megkoszorúzzák

Rákóczi Ferenc

lovas szobrát is. A verseny napján az iskola aulájában korabeli tárgyi emlékek, információs és szemléltető tablók, kiadványok voltak tekinthetők

Szanka József

és az egyik szervező egyesület, a Meritum Egyesület gyűjteményéből.

A Görgey Artúr Történelemverseny eredményei

Szegedi sikerek

1. Radnóti-gimnázium 2. SZTE Gyakorló Gimnázium 3. Tisza-parti Általános Iskola és a krakkói Juliusz Słowacki Gimnázium holtversenyben A legjobb határon túli csapat a délvidéki Ada lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.