Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

1163 aláírást adott le csütörtökön Algyőn a népszavazást kezdeményező Jánossy Attila

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

pongracz_sajttaj005kf

Az Algyőre tervezett görög vegyi üzem ügyében kezdeményezett helyi népszavazást az egyik lakos, csütörtökön adta le a támogatói íveket. Az összegyűjtött aláírások számából úgy tűnik, referendum lesz Algyőn – a helyi választási bizottságnak 30 napja van, hogy hitelesítse a szignókat.

Korábban több cikkben foglalkoztunk már az Algyőre települni kívánó görög vegyi üzem körüli hercehurcával. Megírtuk, az egyik helyi lakos, Jánossy Attila nyújtott be népszavazási kezdeményezést, melyet hitelesített is a választási bizottság, csütörtökön pedig a kezdeményező be is nyújtotta az összegyűjtött támogatói aláírásokat. Célja, hogy a helybéliek dönthessenek a kormány által kiemelt projektként kezelt, 4 milliárdos, első körben 55 munkahelyet teremtő beruházásról.

Jánossy Attila pénteken az alábbi sajtóközleményt küldte el a SZEGEDma.hu-nak.

“A tegnapi napon, 2016. november 24-én törvényes határidőn belül 1163 aláírást adtam át az Algyői Választási Iroda képviselője részére. Az aláírásgyűjtés arra irányult, hogy legyen Algyőn helyi népszavazás abban a kérdésben hogy:

Akarja-e Ön, hogy a K&P Chem Kft. az Algyő 01747/9 helyrajzi számú ingatlanon háztartás-vegyipari alapanyagokat előállító üzemet létesítsen?

Segítőimmel sajnálattal vettük tudomásul, hogy Algyő polgármestere kezdeményezésünk és ezzel együtt a helyi népszavazás intézménye ellen hangolta az algyői közvéleményt. Ennek ellenére az összegyűjtött aláírások száma meghaladja a választásra jogosult lakosok 25%-át. Úgy vélem, ez egy olyan szám, amelyet a képviselő-testület nem hagyhat figyelmen kívül. A települést végigjárva azt tapasztaltuk, hogy az algyői lakosság jelentős többsége támogatja a népszavazás ügyét. Ezúton szeretném mindazoknak megköszönni akik aláírásukkal támogatták kezdeményezésemet és különösen azoknak, akik az aláírásgyűjtésben segítettek” – közölte Jánossy Attila algyői lakos, a népszavazás kezdeményezője.

A legutóbbi lakossági fórumon egyébként Vasileios Papaioannou, a K&P Chem Kft. görög projektmenedzser úgy fogalmazott, hajlanak a párbeszédre, de ha helyi népszavazásra kerül sor, úgy elmennek Algyőről, nem is kezdik meg a beruházást. Molnár Áron polgármester ehhez kapcsolódóan elmondta: veszélyes játékot űznek a kezdeményezők, hiszen a befektetők egyértelművé tették álláspontjukat, a több millió forintos költségű referendumot viszont akkor is meg kell tartaniuk, ha valódi tétje már nincs. Mint tájékoztatott, ha körülbelül 440 aláírás összegyűlik a népszavazáshoz, úgy a képviselő-terület dönt majd róla, ha viszont 880 szignót is összeszednek, akkor kötelező kiírni. A népszavazás viszont semmiképpen sem történhet meg tavasz előtt, azt pedig a projektmenedzser is megerősítette, addig nem várnak az építkezéssel, inkább odébb állnak.

Előzmények:

Májusban 3 órán keresztül vitáztak a témáról, majd lakossági fórumot tartottak, később júniusban is a testület előtt volt az anyag, végül júliusban módosította a képviselő-testület a helyi építési szabályzatot, ami ahhoz volt szükséges, hogy az ipari parkba betelepülni kívánó görög vegyi üzem tervezése megkezdődhessen. A témában szeptember közmeghallgatás is volt a településen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik őszi Kormányinfón a helyi népszavazás szükségessége mellett tett hitet, Molnár Áron polgármester pedig portálunknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy vagy a görög befektetőnek kellene belátással lennie, vagy a kormányrendeletet kellene módosítani, hogy az eredeti elképzelésekhez képest más helyszínre kerülhessen a beruházás. Egy héttel ezelőtt a képviselő-testületi ülésen ismét heves vita folyt a tervezett projektről, illetve – mint fentebb említettük – lakossági fórumon nyújtott tájékoztatást a görög projektmenedzser, aki jelezte, ha népszavazás lesz, azonnal továbbállnak a nagyközségből…

A több hónapja tartó hercehurca hátterében az áll, hogy az üzem veszélyes minősítésű, azért felső küszöbértékes, mert a területen bizonyos mennyiség felüli etoxi-alkoholt tárolnának. Ez egy nem éghető, nem robbanásveszélyes anyag, de a környezetre káros, nehezen bomlik le. Az Algyőre tervezett üzemben folyékony kén oxidációjával és egyéb kémiai folyamatokkal egy olyan hangsúlyozottan nem éghető folyadékot hoznának létre, aminek habzásnövelő hatása van, ez kerülne később egy másik gyárban a tusfürdőkbe. A négymilliárdos beruházás keretében 55 új munkahely létesülne Algyőn, de a befektető kilátásba helyezte, hogy innovációs részleget is a Szegedhez közeli nagyközségbe telepítene, ami további 20-30 munkahelyet jelentene. A négymilliárdos beruházást a kormány kiemelt stratégiai fontosságúvá nyilvánította.

Hírzóna

Még nem vizsgálódik a kormányhivatal a csanádpalotai képviselő-testület önfeloszlatásáról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyelőre nem érkezett hivatalos panasz.

Tovább olvasom

Hírzóna

Maruzsa államtitkár szerint sikeresen zárult a tanév

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az elégtelen osztályzatok aránya idén csupán 0,89 százalék volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nő a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az élelmiszertermelőket is segítendő.

Tovább olvasom

Aktuál