Kultúra

Változatos programokkal érkezik a Múzeumok Őszi Fesztiválja Csongrád megyében

Változatos programokkal érkezik a Múzeumok Őszi Fesztiválja Csongrád megyében

2016. október 5., szerda
Változatos programokkal érkezik a Múzeumok Őszi Fesztiválja Csongrád megyében

Az ókori Pompeji kincseivel, a kortárs magyar festészettel, a legjelentősebb hazai újkőkori lelet, a Sarlós isten megtalálásának körülményeivel és a hagyományos mesterségek fogásaival is megismerkedhetnek azok, akik a következő hetekben ellátogatnak valamelyik Csongrád megyei közgyűjteménybe a Múzeumok Őszi Fesztiválján - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Szegeden október 15-én Pompeji jegyében szervezik meg a Múzeumok Őszi Éjszakáját. A városban három helyszínen a nápolyi régészeti múzeum és hazai közgyűjtemények anyagából rendezett kiállítások mutatják be az ókori Pompeji világát, az akkori életet Pannónia provinciában, illetve Szeged környékén. A vendégek ezen az estén részesei lehetnek egy Isis-szertartásnak, megismerkedhetnek a pompejii leletek restaurálásának érdekességeivel vagy a római kor politikai machinációival. A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában egy mindenki számára kedves gyermekjátékot, a hintalovat bemutató időszaki kiállítás is látható majd. Szeged-Alsóvároson, a Napsugaras Tájházban népi játszóházat szerveznek, gyerekek megismerhetik a kenderfeldolgozás vagy a gyékényfonás fogásait, a nagyobbak pedig izgalmas feladatokat megoldva egy útinapló titkait megfejtve fedezhetik föl a 19-20. századi Szeged titkait. Hódmezővásárhelyen, az egyik legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti kiállításnak, a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak helyet adó Alföldi Galériában október 22-én nagy rajzolásra várják a családokat. A szervezők biztosítják a festéket és az ecsetet, a vállalkozó szelleműek pedig a kiállításon gyűjtött élményeiket is felhasználva létrehozhatják saját alkotásaikat. Szentesen a Koszta József Múzeumban egyebek mellett rendhagyó műhelyfoglalkozáson mutatják be a közgyűjtemény névadója által festett Szélmalom című képet, a városra jellemző fekete kerámia titkait, egy kerékpártúra résztvevői pedig az ecseri templomromhoz is ellátogathatnak. Makón az Ősi kultúrák a hagymaföldek alatt címmel a Maros-parti város térségében talált régészeti leleteket bemutató kiállítás nyílik, egy másik tárlaton pedig Choma József festményeit láthatják a vendégek. A Magyar Festészet Napja alkalmából pedig itt is közös alkotásra várják a diákokat. Szegváron a következő hetek kézműves és gasztronómiai foglalkozásai mellett október 25-én Béres Mária régész tart előadást a legjelentősebb hazai újkőkori lelet, a Sarlós isten megtalálásának körülményeiről és a település környékét hétezer évvel ezelőtt benépesítő emberek életéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.